Хърватия потвърди първи смъртен случай, свързан с ваксинация срещу COVID-19

0
33-годишен мъж е получил тромбоза със синдром на тромбоцитопения
33-годишен мъж е получил тромбоза със синдром на тромбоцитопения Снимка: БГНЕС

33-годишен мъж е получил тромбоза със синдром на тромбоцитопения

След като над 2,2 милиона хървати бяха ваксинирани срещу КОВИД-19, Хърватската агенция за медицински продукти (HALMED) потвърди във вторник първи смъртен случай, свързан с ваксинация. 33-годишен мъж е починал, след като е бил имунизиран с препарата на АстраЗенека, съобщава агенция Хина, цитирана от БТА.

Причинно-следствената връзка между ваксинацията и страничните ефекти и последвалия фатален изход са били оценени като правдоподобни и мъжът е починал от тромбоза със синдром на тромбоцитопения, съобщи Хърватската агенция за медицински продукти.

До момента няма информация за други подобни случаи, нито за други смъртни случаи след ваксинация, посочва агенция Хина.

Мъжът е починал 12 дни след ваксинация с препарата на Астра Зенека. Доклад по случая е получен през март 2021 г., след което са проведени подробни медицински проверки и анализи. Въз основа на докладите за възможни странични реакции на лекарства, подадени в европейската база данни, Европейската агенция по лекарствата е идентифицирала горепосочения синдром и е установила, че той може да се прояви много рядко при поставяне на векторни ваксини. Въпреки че този много рядък синдром може да появи, както и свързаните с това рискове от хоспитализация и фатален изход, цялостната полза от посочената ваксина превишава по значение потенциалните рискове, е посочила още Европейската агенция по лекарствата.

По последни данни на Европейската агенция по лекарствата до 14 октомври 2021 г. в европейската база данни са докладвани 624 случая на предполагаема тромбоза с тромбоцитопения като възможна странична реакция на лекарство, а до 29 октомври 2021 г. са поставени около 69 милиона дози ваксина на Астра Зенека.

В Хърватия до 6 декември са поставени 562 938 дози на ваксината на тази компания и са подадени 1584 информации за предполагаеми странични ефекти. Повечето от тях, или 81 процента от страничните ефекти, не са сериозни, оценени са като леки или умерени и са продължили няколко дни, информира агенция Хина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата среща с ново гадже е като събеседване за работа. Всички крият предишният си опит, а някои дори, не са напуснали старата си работа.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари