Утре ще се събудим с по-високи цени в цяла България

0
Поскъпват почти всички стоки произвеждани у нас
Поскъпват почти всички стоки произвеждани у нас

От утре природният газ в България поскъпва с близо 30%.

Комисията за енергийно и водно регулиране реши, че 1000 кубични метра от синьото гориво вече ще се продават за 363,26 лв. без акциз и ДДС.

Новата цена ще доведе и до поскъпване на парното, топлата вода, електрическата енергия, торовете, земеделската продукция, млякото и млечните продукти, хляба и много други стоки, произвеждани у нас.

Очаква се цената на топлата вода да се повиши с между 18 и 38%, а решението за това ще бъде взето през следващата седмица. Същевременно от 1 април ще се увеличи и цената на студената вода в София, обявиха от КЕВР. Причината отново е шоковото увеличение на цената на природния газ. Софиянци ще плащат с 18% или 2,16 лв. повече на кубик. Електрическата енергия ще поскъпне с поне 1%, но тук влиянието на поскъпването на природния газ е отложено и ще се прояви в следващите тримесечия.

Австрийското дружество EVN днес внесе в КЕВР предложение за поскъпване на електро и топлоенергията от 1 юли. Ако бъде прието токът за бита ще поскъпне с 2,36% в Югоизточна България.

Това включва увеличение с 1,8% на дневна тарифа и почти 5% поскъпване на нощната. EVN иска от комисията да одобри и нова цена от 94,43 лв/МВтч без ДДС за топлоенергията. Това означава 40% повишение, оправдано с нуждата от инвестиции в мрежата. И

Изглежда шоковото вдигане на цента на синьото гориво с 30% ще се превърне в основен фактор, движещ инфлацията в България през тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари