Управляващите стовариха върху ЦИК и здравните мерки за изборите

0
​Изборните комисари настояха, че правилата трябва да бъдат определени от здравния министър и НОЩ
​Изборните комисари настояха, че правилата трябва да бъдат определени от здравния министър и НОЩ Снимка: Свободна Европа (RFE/RL)

Изборните комисари настояха, че правилата трябва да бъдат определени от здравния министър и НОЩ

Управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти” продължи с порочната си практика да се разтоварва от отговорност за организацията и провеждането на изборите, пише вестник Сега.

Преди няколко месеца депутатите на Бойко Борисов прехвърлиха на Централната избирателна комисия (ЦИК) всички задачи около машинното гласуване, с което предизвикаха оставката на бившия й шеф Стефка Стоева. Сега, подкрепени от патриотите, ДПС и „Воля”, сториха същото и по отношение на мерките, с които трябва да се опазят живота и здравето на избирателите по време на вота.

Това стана след като парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в закона за извънредното положение. Управляващите косвено попречиха на заинтересованите страни да проследят дискусията по законопроекта в комисията. Нейното заседание беше насрочено за 14.30 часа в сряда. Но вместо да се проведе тогава, внезапно беше „дръпнато” почти два часа по-рано – в 11.40 часа.

В законопроекта на ГЕРБ и патриотите е записано, че ЦИК трябва да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес, в срок не по-късно от 50 дни преди изборния ден. Президентът Румен Радев насрочи вота за 4 април, което оставя на изборните комисари време да одобрят здравните мерки приблизително до средата на февруари. Мерките трябва да бъдат определени след консултации между ЦИК, здравния министър, Националния оперативен щаб (НОЩ) и Националния ваксинационен щаб.

Управляващите не се осмелиха дори да определят конкретно по какъв начин ще пуснат бюлетина гласоподавателите, поставени под карантина или в изолация. Само записаха, че такива избиратели ще гласуват с подвижни избирателни кутии или в отделни избирателни секции. Така си оставиха вратичка да прехвърлят на изборните комисари и това тежко решение.

ЦИК ще трябва да обезпечи изборния процес и с „всички необходими средства за защита” – за това управляващите милостиво добавиха, че комисията ще се ползва със съдействието на правителството. Такова ще може да иска изборната администрация и от вътрешното и здравното министерство, и регионалните здравни инспекции, но „при необходимост”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари