УМБАЛ „Канев“ помага по нов начин на жени с инконтиненция

4
30 жени с проблеми при задържането на урина ще правят специални физически упражнения в продължение на три месеца, за да подобрят състоянието си
30 жени с проблеми при задържането на урина ще правят специални физически упражнения в продължение на три месеца, за да подобрят състоянието си Видео: Русе Медиа

Пилотен проект, насочен към жените с уринарна инконтиненция, ще се реализира за първи път в България в УМБАЛ „Канев“ - Русе

30 жени с проблеми при задържането на урина ще правят специални физически упражнения в продължение на три месеца, за да подобрят състоянието си. Методът се използва широко в Европа и САЩ, но у нас все още не е въведен.

Проектът е по идея на специалност „Кинезитерапия“ съвместно със специалност „Акушерка“ на Русенски университет „Ангел Кънчев“, като партньори ще бъдат отделенията „Акушерство и гинекология“ и „Урология“ на Университетска болница „Канев“, информира Русе Медиа.

Уринарната инконтиненция е социално значим проблем, засягащ все повече жени след 30-годишна възраст. Най-разпространената и често срещана форма е т.нар. „стрес инконтиненция“, дължаща се на слабост на мускулите на тазовото дъно.

Кандидатстването ще става по имейл до 10 юни, като допълнително от болницата ще предоставят конкретните изисквания. Желаещите жени с проблем трябва да посочат дали имат съпътстващи заболявания, тъй като участничките ще бъдат подбирани според медицинските показатели.

Физическите упражнения в група ще се правят два пъти седмично, като жените ще бъдат обучени как да ги практикуват сами у дома. Много е важно да се правят постоянно и правилно, а групата дава допълнителна мотивация, коментираха лекари. Това е и разликата от примерите, дадени в интернет, и упражненията на живо под специализиран контрол на кинезитерапевти. Този метод е вариантът да се избегне хирургическата намеса, която създава дискомфорт у пациентките.

След приключване на проекта резултатите ще бъдат обобщени и ще се издаде книжка, която да се разпространява в отделенията на болницата. В нея ще бъдат посочени както упражненията, така и препоръки от акушер-гинеколози.

Какво още споделиха по темата участниците в проекта доц. Петя Парашкевова – ръководител на проекта, проф. Иваничка Сербезова – катедра Здравни грижи на Русенски университет, гл.ас.д-р Деница Василева – катедра Обществено здраве на Русенски университет, д-р Ивалина Граматикова – специалист акушер-гинеколог в отделение Акушерство и гинекология на УМБАЛ „Канев“, доц.д-р Пенчо Генов – специалист уролог в отделение Урология на УМБАЛ „Канев“, може да видите във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Олее мале
    Нискоинтелигентната масажистка ръководител на проект, пълно недоразумение. Лансираната от тракториста - капацитет кукушерка също в проекта. Това е "научният потенциал" на Русенския ПУЦ.
  • -1
    2
    Тред
    Ванката още ли е там не е ли доцент или чака Монката военни доценти Душички
  • 4
    1
    Оффф
    Аман от измислени проекти за усвояване на пари. А за т.н. специалисти масажисти и акушерки да не коментираме, че ги знаем какво струват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари