Украйна предлага тръби за руски газ към Германия след спирането на "Северен поток 1"

1
Капацитетът на тръбата през Полша е напълно достатъчен, обяви украинският мрежов оператор
Капацитетът на тръбата през Полша е напълно достатъчен, обяви украинският мрежов оператор Снимка: iStock

Украйна предлага да бъде използвана газопреносната мрежа на страната за транзита на руски природен газ към Германия, след като "Газпром" обяви, че временно ще спре подаването на синьо гориво по тръбопровода "Северен поток 1".

"Докато бъде ремонтирана компресорната станция "Портовая" на газопровода "Северен поток 1", за транзит на синьо гориво може да бъде използвана мрежата на Украйна", обяви украинският мрежов оператор, и допълни, че капацитетът на тръбата през Полша е напълно достатъчен.

Снощи "Газпром" обяви, че единственият работещ компресорен агрегат на началната компресорна станция ще бъде спрян от 31 август до 2 септември за три дни за техническо обслужване и профилактика.

Това изправя редица европейски държави, но най-много Германия пред изпитание, след като Газпром изпомпва едва 20 процента от заявените количества газ. За броени часове цената на газа на спот пазара в Европа се покачи до 261 евро за мегаватчас.

"Северен поток 1" вече беше спрян за 10 дни през юли под предлог, че ремонтирана турбина не може да бъде доставена заради западните санкции срещу Русия. Германия твърди, че турбината отдавна е готова за транспорт, но Москва умишлено не предоставя необходимата документация за това.

От правителствени кръгове в Берлин се чуха призиви за временно отваряне на спорния газопровод "Северен поток 2", спрян след руската инвазия в Украйна. Според различни източници той е пълен с природен газ от Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски определи идеята като "абсурдна" и обвини Русия, че чрез газовите доставки изнудва Европа.

По-рано руският президент Владимир Путин предложи възобновяването на последните довършителни работи за пускането в експлоатация на "Северен поток 2".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...