Учени откриха древен жив организъм, който може да е бил първият хищник на Земята

3
Създанието е живяло на Земята преди 1,6 милиарда години
Създанието е живяло на Земята преди 1,6 милиарда години

Създанието е живяло на Земята преди 1,6 милиарда години

Австралийски учени откриха „изгубен свят“ от древни организми, обитавали водните пространства на Земята преди милиарди години, съобщи Синхуа.

Едно от откритията на екипа от Австралийския национален университет е микроскопично същество - вероятно първият хищник, който се е хранел с бактерии.

Той е част от биологичната империя на еукариотите, обитавал е водоеми по целия свят и вероятно е изиграл ключова роля в сформирането на всички екосистеми.

Съвременните еукариотни организми са гъбите, растенията, животните, както и някои едноклетъчни същества. Смята се, че развитието им води началото си от последния общ еукариотен прародител, живял преди повече от 1,2 милиарда години.

Бенджамин Нетърсхайм и Йохен Брокс от Австралийския национален университет откриват молекулярни останки от древния хищник в скали на 1,6 милиарда години от австралийската Северна територия.

„Една от най-големите загадки, която специалистите по ранна еволюция се опитват да разрешат, е защо нашите изключително способни еукариотни предци не са успели да господстват в древните водни пътища на света. Къде са се крили?“ каза Нетърсхайм. „Нашето изследване обръща тази теория надолу с главата. Показваме, че през цялото време съществото е било на видно място и всъщност в древните световни океани и езера е имало много негови представители. Учените просто не са знаели как да ги търсят досега“.

Смята се, че създанието е живяло на Земята преди 1,6 милиарда години и приблизително 800 милиона години, което съвпада с появата на организми с по-сложно устройство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари