Цветозар Томов: Коалиция може да сглоби единствено „Има такъв народ“

0
Според него ГЕРБ няма никакви шансове за създаване на коалиция и управление на държавата, което става ясно от отношението на другите партии към ГЕРБ
Според него ГЕРБ няма никакви шансове за създаване на коалиция и управление на държавата, което става ясно от отношението на другите партии към ГЕРБ Снимка: БГНЕС / Архив

Ако този парламент успее да направи правителство, това ще бъде с втория мандат на „Има такъв народ“

 Това каза за предаването „Това е България" на Радио „Фокус“ Цветозар Томов, социолог и бивш говорител на ЦИК. Според него ГЕРБ няма никакви шансове за създаване на коалиция и управление на държавата, което става ясно от отношението на другите партии към ГЕРБ.

„Коалиция може да сглоби единствено „Има такъв народ“. Ако този парламент успее да направи правителство, това ще бъде с втория мандат на „Има такъв народ“. Те нямат мнозинство в парламента, но коалиция с „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ или кабинет, подкрепен от тези формации, би могъл да мине през парламента, ако поне една от другите три партии му гласува доверие. Ако „Има такъв народ“ успее да структурира кабинет, ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да решат дали ще подкрепят това предложение или ще го отхвърлят. Имаше вече някакви заявки от страна на ГЕРБ и БСП за един така предложен кабинет. Ако се гласува против него, страната отива на избори“, прогнозира Цветозар Томов.

Според него по-добрият вариант за страната ни е да се структурира кабинет, който да функционира поне до края на годината или до президентските избори, когато могат да се организират избори две в едно.

Намираме се в тежка здравна криза, икономическата ситуация е нестабилна, има много групи, които са тежко засегнати от кризата и не бива да бъдем в пълна политическа безтегловност дълго време. Би трябвало този парламент да успее да излъчи правителство, което да реализира някаква антикризисна програма по отношение на пандемията. Основното е до есента българските граждани, които желаят, да бъдат ваксинирани. Трябва да бъде променено и изборното законодателство, което е в безобразно състояние и последните избори го показаха. Затова би било добре да има правителство, което за няколко месеца поне да управлява. Но това зависи в крайна сметка от много сложната конфигурация на политическите сили в този парламент, допълни социологът.

ГЕРБ не може да предложи вариант, който да бъде подкрепен от другите, остава да видим дали „Има такъв народ“ ще бъде в състояние да го направи, каза още Цветозар Томов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари