Цената на петрола падна под 49 долара за барел

0
В момента той се търгува на нива от края на юли 2017 г., когато слезе на $48.63
В момента той се търгува на нива от края на юли 2017 г., когато слезе на $48.63 Снимка: iStock

Цената на петрола "Брент" (Brent) за доставките през месец май днес слезе под 49 долара за барел, което е най-ниското ниво от две години и половина.

Нивото от $48,95 беше коригирано нагоре в края на сесията, но само по себе си до е показателно за бързото поевтиняване - с 5.37% спрямо предходния ден.

За февруари на световните борси петролът изгуби 10%, а от края на 2020 г. насам - една четвърт от цената. В момента той се търгува на нива от края на юли 2017 г., когато слезе на $48.63. Американският лек петрол сорт WTI поевтиня още повече днес - с 6.86% до $43.86, информира Дневник.

Руски анализатор казва за РБК, че котировките се стремят в момента към нива от $44.95 и $42.36. Причината е страхът от рязко отслабване на търсенето, предизвикващ "неудържимо разпродаване".

И без това страните от ОПЕК понижиха през февруари прогнозата си за ръста на световното търсене с 230 хиляди барела на ден - до 990 хиляди барела на ден. Това е преди да се правят преизчисления за ефекта от коронавируса и срещата на 5-6 март на представители на ОПЕК и страни извън организацията като Русия. Договорката на тази група, известна като ОПЕК+, изтича в края на май. Досегашната препоръка на комисия на тази група бе за ново съкращение с 600 хиляди барела на ден, но това вече се смята недостатъчно за задържане на ценовия спад.

Саудитска Арабия е готова дори едностранно да започне орязване на добиви и износ - до 1 млн. барела дневно през второто тримесечие на 2020 г., твърдят източници на "Ройтерс".

Движение на котировките на петрол и злато.

"Никога не съм виждал по-голяма неяснота на петролния пазар. В буквалния смисъл може да се окажем изправени пред загуба на търсенето в рамките на няколко милиона барела дневно в продължение на няколко месеца", коментира пред "Блумбърг" Ферейдан Фешараки, ръководител на Facts Global Energy.

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов каза днес, че бюджетът може спокойно да финансира правителствените разходи и при $30 за барел. Базовата стойност, на която той е сглобен, е $42 за барел, но има създадени такива резерви, че Москва може да работи нормално на още по-ниски нива в продължение на 4 години, обясни той.

Според него ситуацията няма да се запази дълго, тъй като цените падат под нивата на производствените разходи на много добиващи компании, особено на работещите в т.нар. шистови находища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари