Трус от 5,3 до Халкидики усетен в почти цяла България

0
Земетресение в Егейско море с магнитуд 5,3 по Рихтер беше усетено и в половин България в нощта срещу неделя около 2 часа
Земетресение в Егейско море с магнитуд 5,3 по Рихтер беше усетено и в половин България в нощта срещу неделя около 2 часа

Епицентърът в Егейско море, в Хасково чували и бучене

Земетресение в Егейско море с магнитуд 5,3 по Рихтер беше усетено и в половин България в нощта срещу неделя около 2 часа. “Сънувам ли, или разклати?”, питаха се сънени български потребители на социалните мрежи, пише "24 часа".

Епицентърът е бил между Гърция и Турция, на 41 км от Ситония, съобщиха гръцките сеизмолози. Няма информация за жертви и ранени. Халкидическият полуостров е любимо място за почивка на българските туристи, но сезонът почти приключи и късните курортисти се прибраха този уикенд.

“Трусът е усетен в почти цяла България. Най-силно в Благоевград, Хасково, Велико Търново, Петрич, Карлово и по височките етажи в Пловдив и София”, каза за “24 часа” дежурният сеизмолог Емил Ойнаков. У нас трусовете са били с магнитуд между 3,2 и 3,5 по скалата на Рихтер.

Най-сериозно трусът е усетен в Хасково, където събудил обитатели на панелни блокове. Хасковци твърдят, че люлеенето е било придружено от бучене. В Кърджали се е усетило слабо, предимно по високите етажи. Жители на близкия до границата с Гърция Крумовград също са почувствали труса, който продължил съвсем кратко. Няма подадени сигнали за разрушения.

Въпреки информациите, че трусът е усетен чак в старата столица Велико Търново, единици по- чувствителни от високите етажи са се разтревожили от клатенето. Никой не е сигнализирал за проблеми нито в областна управа, нито в “Пожарна безопасност и защита на населението”, показа проверка на “24 часа”.

“През нощта се събудих от разлюляване в леглото. В първия момент си помислих, че кръвното ми играе Станах и се загледах в лампата, която още се люшкаше. Разбрах, че е земетресение, но не се изплаших. Не беше чак толкова силно. Изчаках малко и пак си легнах.” Това разказа Петранка Стойкова от Петрич, която живее на шестия етаж.

Много петричани обаче въобще не са усетили труса. “Абе, нещо през нощта ме лашна, но за кратко. Не станах и чак на сутринта чух, че е имало земетресение. После говорихме със съседи от блока, никой не беше слязъл през нощта на улицата”, допълва Кръстан Пеев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари