Три мощни земетресения могат да ударят Истанбул

1
Турция е сред най-сеизмично активните страни в света
Турция е сред най-сеизмично активните страни в света

Три мощни земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер могат да ударят мегаполиса Истанбул, смятат учените от три турски университета, предаде „Дейли Сабах”.

Проучването на предишните големи земетресения в и около Истанбул установи, че натрупаното тектонско напрежение на Северния анадолски разлом може да предизвика три големи земетресения, вариращи от магнитуд 7.2 до 7.5 по скалата на Рихтер.

Учени от Истанбулския технологичен университет, Университета в Анкара и Босфорския университет са проучили най-големите земетресения за последните 1500 години. И макар предвиждането на точното време и епицентър на трусовете да остава енигма за учените по света, то земетресенията следват определен интервал. Следвайки този интервал, сеизмолози и учени прогнозират, че в Истанбул предстоят силни земетресения.

Отчитайки движението на тектонските плочи, експертите смятат, че в региона Мармара (най-гъсто населеният в Турция) е много вероятно в бъдеще да бъдат регистрирани от два до четири силни труса. По този начин ще завърши седмият интервал на разломната линия, която се намира южно от Истанбул.

Турция е сред най-сеизмично активните страни в света. Потенциално най-опустошителната разломна линия е именно Северната анадолска, където се срещат Евразийската и Анадолската тектонски плочи. Повече от 17 000 души загинаха, а над 43 000 пострадаха на 17 август 1999 година, когато земетресение със сила 7.4 по Рихтер удари региона Мармара. Земетресението продължи 37 секунди.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари