Ти, кой си?

0
Научете повече за масонството и за неговата роля в нашата история
Научете повече за масонството и за неговата роля в нашата история

На 5 юни (вторник) от 19.00 ч в Русе, в салона на Драматичен театър, пл. Свобода 4, ще бъдат представени спектакълът „Ти, кой си?“ и книгата на Божидар Савов „Сто известни личности от българското масонство (1879 -1940)“.

Това е възможност за широк кръг от граждани да научат повече за масонството и за неговата роля в нашата история.

Спектакълът „Ти, кой си?“ вече бе представен с голям успех в София и много други градове на страната. Това е драматичен сблъсък на нравствено-етични ценности в съвременното ни общество и морала на Възрождението. Достатъчно е да се каже, че е по новооткрит масонски текст – „градеж“ на Г. С. Раковски. Автори на сценария са Димитър Кабаков, директор на казанлъшкия театър и Тодор Мадолев, директор на Театрално-музикален център - Разград. В главните роли – Тодор Мадолев (Раковски) и Красимир Куцупаров (Историкът). Музиката е на гениалния композитор - масона Моцарт и ще бъде изпълнена на живо от разградската филхармония, което подсилва допълнително въздействието на спектакъла.

След края на спектакъла на сцената ще излезе Божидар Савов, историк и автор на книгата „Сто известни личности от българското масонство (1879 -1940)“. Той проследява биографиите на сто известни българи - учени, лекари, политици, военни, представители на изкуството, за които има безспорни доказателства, че са принадлежали към свободното зидарство. Прави впечатление подкрепата за книгата от Искрен Йотов, настоящ Велик майстор на Обединената велика ложа на България. Той заявява в своето приветствие; „Високият морал, уважението и спазването на законите са задължителни условия да бъдеш свободен зидар“. Преди 101 години в София е учредена Великата символична ложа на България. Неин пръв Велик майстор става Александър Протогеров - революционер, военен деец, общественик, политик. Историята на организацията, както и житейския път на отделните нейни членове, е тясно преплетена със сложната и на моменти драматична обществена и политическа съдба на страната.

Много от съвременните ложи в т.ч. в Русе са първоприемници на тези, съществували до 40-те години на ХХ век. Те декларират приемственост и желание да продължат традициите, водени от веруюто им за любов, истина и труд.

Книгата се разпространява в книжарниците на: Сиела, Хеликон и Хермес.

Билетите се продават на касата на театъра. Цена 10 лв за възрастен и 6 лв за ученик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари