Тази зима е от най-топлите от 2000 година насам

0
Дъжд и сняг в събота и неделя, после пак на Свети Валентин
Дъжд и сняг в събота и неделя, после пак на Свети Валентин Снимка: Dunavmost

Дъжд и сняг в събота и неделя, после пак на Свети Валентин.

Зима 2017/2018 г. ще е втора или трета по високи температури от 2000 г. насам. Състезава се със зима 2015/2016 г. Окончателният резултат от битката ще бъде ясен в края на февруари.

Това съобщи климатологът от Софийския университет доц. Георги Рачев, предаде 24 часа.

Декември беше по-топъл от нормата с повече от 2 градуса, а януари - с 2,5 градуса. В Северна България дори е малко по-топло, защото аномалията в Южна България е по-малка.

Възможно е обаче тазгодишната зима все пак да остане на трето място, защото февруари 2016 г. е бил по-топъл с между 5 и 7 градуса от нормалното, уточни още климатологът. Тогава е имало последователни дни с температурни рекорди.

“Тогава в Търново на 23 февруари температурата достигна 26,6 градуса. В София абсолютният рекорд бе 22,2 градуса за повече от 100 г. Това продължи на 3 вълни през целия месец”, допълни доц. Рачев.

Според прогнозата му времето през следващите дни ще е динамично, валежно, но без особени студове. То ще се определя от редуването на няколко средиземноморски циклона.

Температурите ще са по-високи от нормалните. Ще натрупа сняг по планините. Валежите до края на седмицата ще попълнят месечната норма. Очаква се за двата дни да се излеят между 20 и 40 литра на квадратен метър, а в Родопите и до 50.

Под 500-600 м валежите почти изцяло ще са от дъжд. Над 1200 м ще натрупа солидна снежна покривка, очакват се нови поне 50 сантиметра.

В събота температурите през деня в повечето части на страната ще са положителни. Най-ниските ще са в неделя и в понеделник сутринта. В Северна България ще са между -2 и 1 градуса. Те няма да имат съществен дневен ход, т.е. ще останат в тези граници, максималните ще са 1-2 градуса.

От понеделник на обед започва затопляне и до края на седмицата сутрешните температури ще са от -1 до 2 градуса, а максималните ще са между 5 и 9 градуса.

Дъжд в ниските части и сняг на високото се очакват и на Свети Валентин, и в четвъртък. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари