Студенти от Русенския университет ще получават китайски дипломи

0
РУ ще си сътрудничи с Политехническия университет в Шанхай
РУ ще си сътрудничи с Политехническия университет в Шанхай Видео: Русе Медиа

Студенти от специалност „Компютърни системи и технологии“ в Русенския университет ще получават китайски дипломи за висше образование, а техни колеги от Политехническия университет в Шанхай в специалност „Компютърно инженерство“ – български.

Това става възможно, след като двете висши учебни заведения подписаха договор за сътрудничество, съобщи ректорът на РУ чл.-кор.проф.Христо Белоев. Той се завърна от Китай, където води делегация с участието на зам.-ректора проф.Пламен Кангалов, проф. Ангел Смрикаров – ръководител на Центъра за иновационни образователни технологии, засл. доц. Стоянка Смрикарова, пише Русе Медиа.

По 10 студенти от Русе и Китай ще се обучават по новата съвместна бакалавърска програма, която е уеднаквена за двата университета. Първите три години студентите ще учат в съответните ВУЗ-ове, а последната – ще се разменят. Китайците ще имат държавен изпит в Русе, а българите – в Китай. Те ще получат двойни дипломи – българска и китайска. Подборът на студентите, които ще участват в програмата, вече е започнал, а обучението в чуждата страна ще се води на английски език.

По време на визитата си в Шанхайския политехнически университет русенските преподаватели са посетили различни научно-изследователски лаборатории, където се използват образователни иновации. Впечатляващо е масовото въвеждане на добавената и виртуалната реалност, която подготвя студентите да започнат след това работа в реални условия. Русенци са представили своята програма за дигитализиране на образованието.

Ректорите на двата университета са се договорили и за провеждането на летни училища в Русе и Шанхай.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари