Стефан Янев: Строят се 13 кули с термокамери за превантивно засичане на пожари

0
Не ми е оказано никакво влияние дали непременно трябва да се купуват военни самолети, отговори премиерът на въпрос дали те са по-важни от хеликоптери за гасене
Не ми е оказано никакво влияние дали непременно трябва да се купуват военни самолети, отговори премиерът на въпрос дали те са по-важни от хеликоптери за гасене Снимка: БГНЕС

Не ми е оказано никакво влияние дали непременно трябва да се купуват военни самолети, отговори премиерът на въпрос дали те са по-важни от хеликоптери за гасене

"Овладени към момента са пожарите на територията на страната, които бушуваха от края от 20 юли насам. Единственото изключение е пожарът в района на Югово, където теренът е пресечен. Там са съсредоточени усилията, като на помощ е включена и летателна техника", това съобщи в рамките на парламентарния контрол премиерът Стефан Янев в отговор на депутата от левицата Минчо Христов, предава Dir.bg.

Янев уточни още, че в момента се изграждат нови 13 противопожарни кули с термокамери за превантивно засичане на горски пожари, за да се вземат мерки още преди да са обхванали големи територии. Новите кули се правят в района на Сливен, Бургас, Благоевград и Берковица. Финансирането е осигурено по линия на европейската програма за развитие на селските райони, допълни Стефан Янев. Досега на територията на страната има 17 такива кули и е оценена тяхната ефективност за превантивна информация преди разгоряването на голям пожар.

Янев изказа мнението, че летателната техника е най-резултатна при гасенето на пожари при пресечен терен. Премиерът уточни, че 80% от горските служители са оборудвани със специално противопожарно облекло, а до края на годината трябва да се намерят средства да се оборудват и останалите 20%, за да бъдат закупени още през този бюджет, ако бъде актуализиран. Ако няма актуализация на бюджета, то такива защитни средства за горските ще бъдат закупени през следващата година.

"Темата с хеликоптерите не е от вчера,включително и преди седмица имах възможност да говоря дали е възможно такива машини да бъдат в Плана за възстановяване и устойчивост", коментира още служебният премиер.

Попитан кое е по-належащо - купуването на нова военна техника или самолети и хеликоптери за гасене, Стефан Янев посочи, че това е дебат, в който трябва да се включи парламентът.

"Конкретно на мен не ми е оказано никакво влияние дали непременно трябва да се купуват военни самолети, това е процес започнал преди години. Народното събрание е избрало доставчика, платени са първите 8 самолета и се изработват, така че 2023-2024 ще бъдат готови. Ако въпросът е за вторите 8 самолета, той предстои да бъде решен", коментира премиерът.

Минчо Христов пък се възползва да обяви, че е внесъл проекторешение за мораториум върху сделките за купуване на нова военна техника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари