Стефан Янев: Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност

0
"Ще обсъдим дали американски сили могат да участват в българската батальонна бойна група", заяви още Янев
"Ще обсъдим дали американски сили могат да участват в българската батальонна бойна група", заяви още Янев Снимка: БТА

"Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус, като всяка една страна-членка представя своята суверенна национална позиция"

Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в обръщението си в началото на Годишната конференция на началника на отбраната, предаде БГНЕС.

По думите му днес регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война. “Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело решително и най-вече националноотговорно. За мен като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща моите решения е защита на националната сигурност и на българските национални интереси”, заяви Янев.

България, обаче, спешно ще търси кандидати за около 5000 незаети войнишки длъжности. Привличането на хората ще става с по-високи заплати и социални придобивки, допълни Янев. "Има 5 приоритета върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2025 година", добави Янев.

Той посочи, че в рамките за засилените консултации с НАТО и нашите съюзници през последно време, няколко пъти коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на източния фланг на Алианса и нашия принос към него.

“Искам още веднъж да подчертая, че никой по никакъв повод не ни налага решения свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция. България е суверенна държава и всички решения за предприемане и конкретни действия в областта на отбрана се вземат от българското правителство и Народното събрание”, каза Янев.

Той посочи, че ще се създаде батальон на бойна група, която нямаме. "Когато говорим за дефицит, говорим за такъв по стандартите на НАТО. Например липсва ни артилерия с определен калибър за батальон на бойната група. Ще говорим с американските представители дали могат да участват. Но това ще се вземе като решение на друго ниво", каза още Стефан Янев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    darkaveng
    Аман, 11:16 | 8.2.2022 г., Баце, ти Идиот ли си? А, и да не се окаже, че с вас, идиотите-евроатлантици, ще нахраним прасетата!
  • 0
    4
    darkaveng
    Ами, клекнахме на "братята" хамериканци! Някой изненадан! Пфу, предатели на националните интереси на България!
  • 0
    3
    Аман
    Ще ги пишем там "терористи", "екстремисти" или нещо от сорта, как онова дъртото ботоксово джуджи изкара навални и хората му и бам и панделата да ги ебат мангалите. Всичкото русороб да му напълнят гъза с циганско евроатлантическо семе та да миряса.
  • -2
    2
    Аман
    Абе ние нали сме натовска държава и нали Русия се дърви на НАТО значи чудесен повод да интернираме всичката русоробска сган в Белене и да нахраним прасетата с нея.
  • 2
    1
    русенец
    Какво се случва в Украйна? Украинският министър на икономиката призова запада да престанат с истерията и глупостите, че заради тях икономиката на Украйна съвсем е спряла и хората вече гладуват. 2% от БВП, който основно се формира от печалбите на финансови институции, сиреч банки и бързи кредити ? :) Личи си, че и този няма представа от нещата и цял живот е бил на държавната ясла.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари