Спасиха щъркелче в Средна кула

1
Кракът на птицата е толкова увреден, че ще се наложи ампутация
Кракът на птицата е толкова увреден, че ще се наложи ампутация Снимка: Русе Медиа

Успешна спасителна акция на малко щъркелче се проведе в кв.“Средна кула“ по сигнал на граждани

Местни хора са съобщили на кметския наместник Божидар Йотов за бедстваща птица в гнездо, пише Русе Медиа. Хората са забелязали, че възрастните екземпляри вече ги няма в гнездото, а там стои самичко оплетено едно щъркелче.

Божидар Йотов е организирал незабавно да пристигне вишка, с която да може да се достигне до гнездото. Достъпът ѝ е бил затруднен заради тесните улици и растителността. Когато работниците са се стигнали до гнездото, се е оказало, че младият щъркел е оплел крака си в найлонова връв. След известни усилия са успели да я отстранят и да свалят птицата на земята. Наложило се е спешно на място да дават храна и вода на щъркелчето, тъй като от доста време е била изпаднала в тази безпомощност. Връвта се е оплела по такъв начин около крака, че го е увредила фатално и ще се наложи ампутация, обясни кметският наместник.

След оказване на първа помощ, младият щъркел е отнесен в РИОСВ-Русе и предаден на еколозите, които ще имат грижата да го изпратят към Спасителния център в Стара Загора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари