Соломон Паси писал есемеси на Герджиков за постановление 208

0
Новата наредба за интеграция на бежанците вече е изработена и е много по-добра, го уверил Огнян Герджиков
Новата наредба за интеграция на бежанците вече е изработена и е много по-добра, го уверил Огнян Герджиков Снимка: БГНЕС

"Това, което сближава Русия със Запада е повече, отколкото това, което я раздаличава от него. Трябва да се обединим срещу тероризма. Както западни граждани заминават и се превръщат в джихадисти, така има и много руснаци, които правят същото".

Това заяви в ефира на БТВ бившият министър на външните работи Соломон Паси. Той коментира терористичния акт в Санкт Петербург.

"Тези терористични актове се планират много отдавна, имам съмнения, че може да имат връзка с гостуването на президента Путин в града", посочи Паси.

Външният министър коментира и бежанската криза.

"Турция е обективен буфер на миграционния поток, това са милиони мигранти, които минават през Сирия и се събират в Турция. Ние имаме интерес да поддържаме един разумен диалог с Турция. Трябва да намерим общ диалог с ръководството на тази страна", каза той.

По отношение на отмененото постановление 208 за бежанците Паси каза, че си е писал есемеси с премиера проф. Огнян Герджиков за това. Той го уверил, че вече има изготвено ново.

„Новата наредба за интеграция на бежанците вече е изработена и е много по-добра. Тя съчетава европейските изисквания с националните интереси“, каза Соломон Паси, като прочете съобщението, което му пратил проф. Огнян Герджиков.

„Въпрос на административен стил е дали трябваше да бъдат оставени тези буферни дни между двете наредби. Дори да не я приемат, следващото правителство ще дойде и първото нещо, което ще направи, е да приеме тази наредба”, допълни Паси.

Според него Огнян Герджиков в момента действа като шогун – като човек на дълга и честта.

По темата за служебните кабинети, Паси каза, че в тези моменти има интересна конституционна дупка.

„По време на служебен кабинет България се превръща не в президентска република, а в абсолютна президентска монархия. Защото правителството предлага много неща на президента, а той ги подписва”, обясни Паси. И вметна, че досега сме избирали „нормални президенти“. „Представете си, че някой път изберем някой като филипинския президент,  който е абсолютно непредсказуем човек, той би могъл да смени всички дипломати, генерали“, предположи Паси.

Запитан как е Елена Поптодорова, която назначи в Атлантическия клуб, той каза, че вчера е бил първият й работен ден в Атлантическия клуб, където тя е директор за ключовите евроатлантически въпроси и сигурността.

„Смятаме да я използваме по най-рационален начин с изключително големия набор от връзки които е натрупала в САЩ и не само там”, допълни Соломон Паси.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари