София, Варна и Бургас са с най-висока престъпност

0
Тихомир Безлов: Пандемията намали престъпността, кризата сега я вдига
Тихомир Безлов: Пандемията намали престъпността, кризата сега я вдига Снимка: БНТ

До март месец има известен ръст спрямо 2021 г. при битовите престъпления на кражби и грабежи

Това се очакваше, тъй като за последните 32 години при всяка икономическа криза, се стига до ръст на престъпността. Това заяви пред БНТ Тихомир Безлов, главен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му София е един от градовете с най-висока престъпност на глава от населението, заедно с Варна и Бургас.

В София в няколко района са рекордьори по извършване на престъпления - около Първо и Трето районно полицейско управление, уточни Безлов и добави, че където има гета в кварталите, има и по-голяма престъпност. В малките населени места има спад на престъпността, като фактор отново е демографията. Хората между 15-30-годишна възраст извършват най-много престъпления, но сме загубили 1/3 от тях през последните години заради емиграция, посочи анализаторът.

Безлов посочи, че благодарение на пандемията намаляла престъпността през 2020 г., но през 2021 г. започнало да се забелязват известни отклонение - убийствата и регистрацията на домашно насилие заради изолираността и затвореността. Това, което е големият фактор в България е демографията.

Тихомир Безлов добави, че от толкова икономически и всекидневни проблеми, с които се сблъскваме, големите теми за интеграцията на децата и нормалната атмосфера са малко далеч от обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари