Бандите за кражби и грабежи набират все по-млади членове

0
Бандите действат в квартали, които са отдалечени от мястото, където живеят, набелязват жертвите си и чрез социалните мрежи
Бандите действат в квартали, които са отдалечени от мястото, където живеят, набелязват жертвите си и чрез социалните мрежи

Бандите действат в квартали, които са отдалечени от мястото, където живеят, набелязват жертвите си и чрез социалните мрежи

Все още не приключила проверката в МВР правилно ли е действал полицаят, който след преследване стреля срещу момче, заподозряно в кражба, след това момчето почина. Този казус обаче повдигна въпроса за профила на столичните банди за кражби и грабежи.

Все по-млади са членовете на тези банди. Действат в квартали, които са отдалечени от мястото, където живеят. Набелязват жертвите си и чрез социалните мрежи. Групата от "Ботунец" вече е обвинена в три грабежа. Позната е на органите на реда с други криминални прояви.

"Някои от тях са известни за употреба на наркотични вещества, за кражби", каза Петър Петров, началник отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР, цитиран от БНТ.

50% е разкриваемостта на грабежите в София, а малко над 40 - на кражбите. Според СДВР данните показват, че разкритите случаи се увеличават. Това от своя страна би следвало да повлияе и на друга тенденция.

"Голяма част от криминално проявения контингент, едно от първите престъпления, които са извършили, е кражбата. Реално погледнато, с намалението на извършителите на кражби, би следвало тази тенденция да доведе до положителен резултат и да се намали цялата криминална престъпност", поясни Петър Петров.

СДВР не води статистика по райони за кражбите и грабежите, но от тяхната информация можем да създадем профил на извършителите:

Делят се на две групи. Първата разчита на случайността при набелязването на жертвите. Понякога гледа на това като на игра. Втората набелязва внимателно жертвите. Има случаи, в които действат през страници в социалните мрежи за потребителите с еднакво хоби.

"Група от 3-4 лица, неизвестни на МВР, непълнолетни, се записват в групи, които карат скъпи колела. Извършиха няколко грабежа, като целта им беше да си закупят скъпо колело, което струва няколко хиляди лева", каза Петър Петров, началник отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР.

МВР от своя страна няма законово задължение да следи колко от регистрираните случаи завършват с образуване на досъдебно производство или присъда. Полицаите го правят, за да видят дали са си свършили работата докрай. Затова е важна и бързата реакция в общата работа с прокуратурата още в деня на извършването на престъплението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари