Сняг ще има след празниците!

0
Коледа и Нова година ще са сухи
Коледа и Нова година ще са сухи

Коледа и Нова година ще са сухи - няма да вали сняг, съобщи синоптикът Симеон Матев от tvmet.bg

След по-мрачните сряда и четвъртък в петък облаците ще намаляват и в по-голямата част от страната ще е слънчево. Само по Черноморието ще остане предимно облачно със северен вятър. Температурите сутрин ще са от -8 до -3 градуса, а следобед в повечето райони от 2 до 7 градуса. Бъдни вечер ще започне със слънце. Сутринта не е изключено на места в низините да има мъгла, но бързо ще се разсее.

Следобед от север ще започне да се заоблачава. Температурите ще са с 1-2 градуса по-високи и минималните ще са от -6 до 0, а максималните - от 3 до 8 градуса.

За Коледа сняг няма да има в почти цялата страна с изключение на планините и малко райони в Централна Северна България и Предбалкана.

Облачността ще бъде разкъсана, често значителна. В Дунавската равнина ще духа до умерен западен вятър. Бавното повишение на температурите ще продължи.

На 26 декември ще има повече слънчеви часове. Ще продължи да духа западен вятър и температурите ще се повишат по-осезаемо. Дневните ще са в интервала от 6-7 в най-студените места до 13-15 градуса - в най-топлите. Във вторник през по-голямата част на деня ще остане топло за сезона с температури почти навсякъде около и над 10 градуса. Ще бъде ветровито с разкъсана облачност. Привечер от северозапад ще започне застудяване.

Така в сряда и четвъртък ще настъпи чувствително понижение на температурите. Ще бъде ветровито и предимно облачно. Ще превали сняг, но към този момент условия за по-съществени снеговалежи с образуване на снежна покривка над 5 см ще има на малко места в страната – основно по северните склонове на планините и тук-там в Североизточна България. Разбира се, поради очакваната динамика е възможно да настъпи промяна в разпределението и количеството на валежите, но засега горният вариант е с най-голяма вероятност да се случи, уточни метеорологът.

През последните дни на годината времето ще бъде по-спокойно. Облаците ще намаляват до слънчево, вятърът ще отслабва. Коледа и Нова година сухи, сняг на 5 януари. Сутрин ще е мразовито с минимални температури под -10 градуса, а следобед максималните ще са около и малко над нулата.

В началото на 2017-а вятърът ще се усили. Ще има заоблачаване, но и затопляне. Ново застудяване с валежи от дъжд и сняг ще има около 5 януари.

“2016 г. ще остане в историята като вероятно най-топлата от началото на инструменталните измервания на Земята. В България бяха отчетени редица рекорди. През февруари имаше 28 градуса. Толкова топъл февруари не сме имали за повече от 130 г.”, каза Матев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари