Смелостта на едно бедно китайско момче, която трогна света

1

През 2018 г. едно бедно момче от Китай става сензация в интернет, след като негови кадри се успяват да предизвикат важна дискусия и да променят живота му

8-годишният Уанг Фуман извървява около 4,8 км при температура от -9°C, за да стигне до училище в югозападната провинция Юнан, разказва Edna.bg. Когато момчето пристига, директорът Фу Хенг не може да повярва на очите си – ръцете на Уанг са подути и измръзнали, косата и веждите му са покрити от ледени буци, а на тях контрастират парещите червени бузи на детето.

„Това беше първият ден от последните им изпити“, каза Хенг. „Температурите паднаха до минус девет градуса по Целзий за около 30 минути тази сутрин.“ Директорът твърди, че момчето живее далеч от училището. Хенг отбелязва още, че Фуман е смятан за „клоуна на класа“, който постоянно намира начини да разсмива своите 16 съученици.

Невероятно е, че Уанг поддържа положителна нагласа, макар да живее в крайна бедност. За да стигне до училището си от отдалеченото село, където се подслонява със сестра си и баба си, му се налага да върви повече от час, понякога и при ниски минусови температури. За съжаление, бедните условия в училището не позволяват дори нагреватели, които да стоплят учениците след път.

В онзи ден Фу Хенг прави снимки на ученика си (който дори успява да отбележи отличен резултат на изпита) и ги качва в интернет. За съжаление, те илюстрират не само ситуацията на детето, но и бедността, под чийто праг много китайски семейства живеят въпреки икономическия растеж на страната. Кадрите обаче предизвикват неочакват ефект.

В социалните мрежи Уанг получава прякора „леденото момче“, а решимостта на детето да не пропусне изпит и историята за извървените дълги планински пътеки трогват милиони потребители  по света. Към училището скоро започват да се стичат дарения: над 15 000 долара, 20 отоплителни съоръжения и повече от 100 топли дрехи.

Местни фондации също стартират благотворителна акция, за да помогнат на децата от бедни семейства да се стоплят през зимата. Те успяват да съберат 47 000 долара в рамките на една седмица. Всяка класна стая в училището на Фуман вече има два нагревателя, а детето вече не стои с измръзнали пръсти в час.

Последните сведения за момчето са от януари 2019 г., година след съдбовния ден, когато учителят прави онези снимки. Преди Фуман е бил едно от „изоставените деца“ - термин, който се използва за младежи от бедни семейства, чиито родители работят в градове далеч от дома, оставяйки ги на грижите на роднини.

Благодарение на интернет животът на момчето днес е по-различен – майка му се връща у дома и полага повече грижи за децата, а неговият баща получава работа на строителна площадка, където печели достатъчно, за да може да се връща у дома по няколко пъти на година.

С помощта от даренията семейството напуска хижата си от кал и се нанася в двуетажен дом, а училището на Фуман вече разполага с общежитие, оборудвано с отопление. Фуман остава в училището през седмицата и се връща в дома си - на 20 минути пеша - през уикенда.

Историята на Фуман обаче не е само за обединяващата сила на интернет и състраданието, но и за вярата в по-добри дни. Въпреки бедността, в която е роден и расте, Фуман вярва, че животът му ще бъде по-хубав, ако е достатъчно упорит, за да се образова – и историята му го доказва!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари