Синтетични дроги тровят Латинска Америка

0
Употребата на опиати и марихуана сред младите хора в Мексико е нараснала с 18 до 21 на сто по време на пандемията
Употребата на опиати и марихуана сред младите хора в Мексико е нараснала с 18 до 21 на сто по време на пандемията

Латинска Америка се е насочила по пътя на САЩ: наред с кокаина и марихуаната се консумират все повече синтетични дроги като фентанил

 Той се произвежда бързо и евтино, и е новият хит на мексиканските наркокартели, сигнализира Дойче Веле. 

В началото на февруари тази година в Буенос Айрес бяха хоспитализирани много пациенти с опасност за живота след консумацията на разреден кокоин. 24-ма души починаха. Аржентинските власти бяха принудени да отправят призив в медиите и предупредиха всички, които наскоро са купили кокаин, в никакъв случай да не го приемат. Впоследствие бе установено, че кокаинът бил смесен с друг наркотик - карфентанил.

Карфентанилът, производно на мощния синтетичен опиоид фентанил, обикновено се използва за упояването на големи диви животни, като например слонове. Само два милиграма или няколко зрънца от него са достатъчни да убият човек.

Самият фентанил е "само" 50 пъти по-силен от хероина и 100 пъти по-силен от морфина. През последните години синтетичният наркотик се превърна в изключително доходен експортен продукт за мексиканските наркокартели.

Евтино производство, големи печалби

Една от причините е, че производството на фентанил е много по-евтино от това на традиционните наркотици. Публикации в мексиканските медии твърдят, че прочутият наркокартел "Синалоа" в момента прави по-големи печалби от фентанила, отколкото от кокаина или други наркотици.

В началото на юли мексикански войници конфискуваха рекордните 543 кг фентанил в град Кулиакан. "Това е най-голямата конфискация на този смъртоносен наркотик в историята на Мексико", обяви след операцията заместник-министърът на обществената сигурност Рикардо Мехия.

През май Мехия обясни защо фентанилът е толкова доходоносен за мексиканските наркокартели. Производството на един килограм отнема само два часа. В Мексико това количество от дрогата би стигнало до средна цена от 5000 долара, докато в американските градове като Лос Анджелис би се продавало за 200 хиляди долара.

Мексико става все по-голям пазар

На фона на продължаващата криза с опиоидите в САЩ, която само през 2021-а година взе живота на над 107 хиляди души, президентите на Мексико и САЩ - Мануел Лопес Обрадор и Джо Байдън - също се заеха с проблема. На срещата си във Вашингтон на 13-и юли те се договориха да увеличат и сътрудничеството си в борбата срещу синтетичните наркотици.

Междувременно Мексико все повече се превърща от транзитна страна за наркотиците, произвеждани в района на Андите, в процъфтяващ потребителски пазар. Между 2013-а и 2020-а година лекуваните за употреба на синтетични наркотици в Мексико са се увеличили с 218 процента - както разкрива последният Световен доклад за наркотиците на ООН.

През февруари над 50 души постъпиха в болница в Буенос Айрес след консумацията на разреден кокаин

"Мексико е единствената страна на американския континент, в която стимулантите от амфетаминов тип са се превърнали в основна причина за здравословни проблеми, изискващи лечение." Това заяви София Диас, координатор за страната в Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

Наркотици и ковид

Нарастването на употребата на синтетични наркотици в Мексико е забележително на континент, който, според Службата на ООН за наркотиците и престъпността, е доминиран от канабиса и кокаина. Марихуаната е най-популярният наркотик в Аржентина, Колумбия, Перу, Венецуела и почти цяла Централна Америка. В Канада, Чили, Уругвай и Парагвай първенство държи кокаинът.

Производството и търговията със синтетични наркотици в Латинска Америка се увеличават много по-бързо от тези на естествените наркотици, отбеляза още Диас. Доклад на мексиканското министерство на здравеопазването от януари 2022-а година потвърждава оценката ѝ. В документа се констатира, че употребата на наркотици в Мексико се е увеличила с 22 процента между 2010-а и 2019-а година, а пандемията допълнително е задълбочила проблема.

Няколко мексикански институции са направили проучване, обхванало 55 хиляди младежи. Учените стигат до извода, че коронавирусът и произтичащите от него депресия и тревожност са подтикнали младежите да използват повече наркотици. Употребата на опиати и марихуана сред младите хора в Мексико е нараснала с 18 до 21 на сто по време на пандемията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари