Ще ни морят още по-големи жеги през следващите 5 години

0
Рискът от необикновено високи температури на повърхността на океаните ще бъде също много висок, което ще окаже благоприятна среда за възникването на урагани
Рискът от необикновено високи температури на повърхността на океаните ще бъде също много висок, което ще окаже благоприятна среда за възникването на урагани Снимка: Thinkstock/Getty Images

Годините от 2018 до 2022 ще са белязани с още по-големи горещини, в сравнение с предвижданите досега климатични модели, установи проучване, цитирано от АФП и ДПА, предаде БТА.

Колебанията на средната годишна температура са предизвикани от климатичните промени, свързани с човешката дейност. Но те се обуславят и от присъщите "промени на настроението" в климата, които правят прогнозите от година за година по-трудни. За да бъдат те усъвършенствани, учени разработиха нова система, кръстена ProCast (Probabiistic forecast), основана на статистически метод и на съществуващите климатични модели.

За периода 2018-2022 г. алгоритъмът предвижда период по-топъл от нормалния и увеличаване на климатичното затопляне, който не е линеен процес.

"Навлизаме във фаза на горещини, предизвикана от естествената променливост на климата, която ще трае най-малко пет години", заяви главният автор на проучването Флориан Севелекот Лабораторията по физическа и космическа океанография към френския Национален център за научни изследвания.

Според разработката рискът от необикновено високи температури на повърхността на океаните ще бъде също много висок, което ще окаже благоприятна среда за възникването на урагани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари