Ще има матури и след десети клас

0
Предвиждат се два задължителни изпита
Предвиждат се два задължителни изпита Снимка: БГНЕС, архив

От 2020 г. изпити за национално външно оценяване ще се държат и в десети клас, когато учениците ще завършват първия гимназиален етап.

С влизащия в сила нов образователен закон от 1 август гимназиалното образование се разделя на две части, като след задължителното завършване на десети клас ще се получава свидетелство за "завършен първи етап".

Тестовете след десети клас ще бъдат не по предмети, а по теми - "грамотност в областта на четенето", "математическа грамотност", "грамотност в областта на природните науки", "обществени и граждански компетентности", "компетентности по чужд език" и "дигитални компетентности". Вероятно първите два ще са задължителни, а останалите - по избор.

Резултатите ще са в точки, както и тези на изпитите след четвърти и след седми клас, и ще са важни за учениците, които ще искат да кандидатстват от обединените училища (до десети клас - б.а.) в гимназии или в средни училища.

Независимо дали имат малък или по-голям брой точки като резултат, което ще значи лошо представяне, или не, гимназистите ще получават "свидетелство за завършен етап" с годишните оценки по предметите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари