Само по съдебен път можем да си върнем надвзетите суми от сметките за парно

0
Потребители не вярват, че някой ще преизчисли сметките ѝ за 3-те месеца отпреди почти 4 години
Потребители не вярват, че някой ще преизчисли сметките ѝ за 3-те месеца отпреди почти 4 години Видео: bTV

Вчера ВАС реши, че цените, формирани от регулатора за 3 месеца тогава, са незаконни, тъй като са изчислени преди да е ясна стойността на природния газ

Само по съдебен път можем да си върнем надвзетите суми от сметките за парно през 2017 г. Вчера Върховният административен съд реши, че цените, формирани от регулатора за 3 месеца тогава, са незаконни, тъй като са изчислени преди да е ясна стойността на природния газ.

Евелина Василева от Враца плаща над 100 лева за отопление на месец през зимата. Живее в малък апартамент от 60 квадрата. Според нея сумата е висока. Евелина не вярва, че някой ще преизчисли сметките ѝ за 3-те месеца отпреди почти 4 години.

Ами сега трябва да се разпределят до края на годината някакви печалби, нали така, коледни и т.н., според мен, не вярвам да се връщат“, каза пред bTV  Евелина Василева.

Омбудсманът има критики и към съда, и към регулатора. Диана Ковачева е на мнение, че не може днес да говорим за 3-месечни сметки, начислени преди 4 години. Регулаторът пък е получил знак, че законите са, за да се спазват.

Всеки трябва да си търси правата и търсенето на права пред съда е важно, но всеки трябва да си направи сметката дали ще успее да докаже този иск, както трябва пред съда, за да не се окаже, че загуби делото и в този случай ще трябва да плати и разноски“, коментира омбудсманът Диана Ковачева.

От "Активни потребители" подчертаха, че разлика в цената от порядъка на 25 процента всъщност означава милиони, събрани от топлофикациите.

За съжаление правният анализ показва, че КЕВР по-скоро ще има възможността да гласува отново тези цени със задна дата“, заяви Богомил Николов от „Активни потребители“.

А бившият член на КЕВР Еленко Божков смята, че не цените са незаконни, а взетото решение за формирането им:

Какво ще се случи - комисията ще се събере отново и ще препотвърди решението си от 2017 г.. Тоест, ние ще пием една студена вода“, каза Еленко Божков.

Очаква се решението на регулатора да бъде обявено следващата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари