Само кандидатурата на Пламен Стоилов е ясна за предстоящите избори в Русе

0
Кандидатурата на Пламен Стоилов бе обявена още през януари тази година от областния лидер Пламен Нунев
Кандидатурата на Пламен Стоилов бе обявена още през януари тази година от областния лидер Пламен Нунев

На този етап единствено от партия ГЕРБ са обявили ясна кандидатура за предстоящите местни избори - това е настоящият кмет Пламен Стоилов. Неговата кандидатура бе обявена още през януари тази година от областния лидер Пламен Нунев с уговорката, че предстои да бъде одобрена от изпълнителната комисия на партията.

Самият Стоилов сподели неведнъж, че ако завърши успешно, заложеното в програмата си, ще има пълното основание да поиска доверието на хората през есента на 2015 г. Именно дотогава е крайният срок на редица важни за града проекти.

Далеч не толкова ясни са нещата в останалите политически партии, представени на местно ниво. Техните представители подхождат предпазливо към въпроса и правят уговорката, че все още е твърде рано да се говори за ясни кандидатури, тъй като до самите избори има още поне 6 месеца, а през това време е възможно да се случат много събития.

От щаба на основния конкурент на Стоилов на предходния местен вот в края на октомври 2011 г. - Искрен Веселинов все още не са потвърдили дали отново ще се разчита на него в борбата за кмет. Към момента той е депутат в 43-то Народно събрание от "Патриотичен фронт" и се е концентрирал върху законопроекти за гарантиране на повече инвестиции за регионалното развитие в Северна България и контролиране на ДКЕВР.

Новият общински лидер на ВМРО Асен Даскалов заяви през февруари, че стартира активен диалог с партньорите на "войводите" в "Патриотичен фронт", както и с "Реформаторския блок" и други партии и организации, които не са част от сегашното управление на Община Русе. Той обаче сподели за Topnovini.bg, че все още обаче липсват резултати и отказа да се ангажира с конкретни имена за вота тази есен.

Част от "реформаторите" бяха с обща листа за съветници с ВМРО и подкрепиха Веселинов преди 4 години. Те продължават да са в обща група в местния парламент под формата на "Реформаторски блок + ВМРО". Засега обаче се очертват по-различни перспективи. Нагласите сред партиите в "Реформаторски блок" бяха изразявани няколко пъти от представители на техните ръководства при посещения в Русе - има съгласие те да се явят единни в настоящия коалиционен формат на "блока". При посещението си в града преди месец Радан Кънев обяви, че има разбирателство сред партиите в блока, а на местно ниво ще се работи община по община.

Лидерът на партия "България на гражданите" и вицепремиер Меглена Кунева също коментира при последното си идване в Русе, че на местните избори през есента формулата "Реформаторски блок" трябва да се следва. Именно от нейните редици е и една от най-сериозно спряганите кандидатури - тази на зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Не са толкова ясни позициите на левите партии в града обаче. Представители на БСП, "Българската левица", АБВ, БКП и Зелената партия (на Александър Каракачанов) отделно един от друг заявиха желание за създаване на широко ляво обединение, което да излъчи кандидати за предстоящия вот. На този етап проучвателни преговори са водени между БСП и АБВ, както и между "Българската левица", БКП и Зелената партия. Местният лидер на БЛ Мариян Димитров призна, че се е срещал и с отцепилия се от Патриотичния фронт депутат Велизар Енчев, който предстои да регистрира своя партия в началото на април. Въпреки призивите за ляво обединение, все още не е ясно дали ще е възможна обща среща между всички тези партии, някои от които не са в добри отношения. През 2011 г. БСП подкрепи Орлин Лазаров, който "финишира" трети. Мариян Димитров от "Българската левица" пък събра малко над 1 200 гласа. Напоследък като евентуален обединител в лявото пространство все по-усилено се спряга общинският лидер на БСП Божидар Йотов. Той вече бе кмет на Русе от 2005 до 2011 г. Мая Манолова сподели наскоро, че пред местната структура е поставена задача да повтори това.

От своя страна ДПС не дава индикации за промяна в досегашното си поведение и се очаква по традиция партията да се яви на изборите самостоятелно и без предварителни уговорки с други формации. На предходния вот кандидат на Движението бе д-р Денис Зия, събрал 2 700 гласа. Той обаче напусна след това местния парламент, а като основно лице на ДПС в града се наложи депутатът Ферихан Ахмедова, която влезе в 42-то и 43-то Народно събрание.

Още през февруари от "Атака" изразиха категорична позиция, че отново ще се явят със самостоятелна листа за кандидати за общински съветници. За разлика от изборите през 2011 г., този път те ще имат и кандидат за кмет на Община Русе, заяви депутатът доц. д.и.н. Любомир Владимиров, като добави, че конкретно име най-вероятно ще бъде обявено непосредствено преди старта на предизборната кампания и изрази все пак надежда за подкрепа от страна на русенци.

От "България без цензура" и обновеният Лидер в лицето на БДЦ към момента липсват каквито и да е конкретни коментари за предстоящия вот наесен.

Представителите на "Глас народен" (партията на музиканта Светослав Витков) в Русе коментираха, че вече са натрупали политически опит и също смятат да се явят на предстоящите избори през есента. Скоро ще има и събиране на национално ниво, където ще бъдат обсъдени листите с кандидати.

Вече има заявки и от една съвсем нова партия да се включи със свои кандидати за старейшини и кмет на Русе. Това сподели на няколко пъти Венцислав Ангелов - Чикагото, който наскоро основа с над 600 свои съмишленици Народна патриотична партия "Промяна".

Справка в ЦИК сочи, че на изборите за местна власт в края на октомври 2011 г. в Русе е имало 14 кандидати за кмет, които на първия тур са събрали общо 65 021 действителни гласове от 151 397 имащи право на глас. Основните опоненти на втория тур Пламен Стоилов и Искрен Веселинов събраха съответно по 33 281 и 27 353 действителни бюлетини. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари