Съдят лихвар от Русе

1
Драгомир К. получил повече от половин милион лева
Драгомир К. получил повече от половин милион лева

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 53-годишен мъж за лихварство.

Обвинението срещу Драгомир К. е за това, че в през периода 30 април 2006 г. до 18 януари 2012 г. в Русе, сам като извършител и в различно съучастие с Деян К. и Нурай Р., без съответното разрешение от Закона за банките и от Закона за кредитните институции, е извършвал по занятие 20 банкови сделки, за които се изисква такова разрешение. Мъжът предоставял кредити в български лева срещу лихва, както с тази дейност причинил на 29 души значителни вреди в общ размер на 566 796 лева. От това лихварят получил значителни неправомерни доходи в размер на 590 220 лева, което е престъпление по чл. 252, ал.2, вр. ал. 1 вр. чл. 20 от НК.

Срещу Драгомир К. е повдигнато и обвинение за това, че през периода от септември 2011 г. до 22 февруари 2012 г. в Русе, в условията на опасен рецидив, с цел да принуди другиго – П. Т. С. да се разпореди с вещ – пари на стойност 4800 лева, я заплашил с увреждане на имущество. Той заявил на жената, че за получаването на исканата сума от 4800 лева ще се разпореди с нейни недвижими имоти на много по-висока стойност. Става дума за дворно място и два гаража на стойност 15 310 лева, което е престъпление по чл. 213а от НК.

Драгомир К. пуснал обява в местен вестник, озаглавена „Заеми, залози, съдружие“, чийто текст гласял: „Давам най-бърз кредит на най-ниска лихва – срещу залог.“ Така той предоставил кредити на различни русенци. Като обезпечение, лихварят получавал от тях или пълномощно, което му давало право да се разпорежда с имот, тяхна собственост или пък имотът му бил прехвърлян с нотариален акт. Уговорките в повечето случаи били, че той ще бъде върнат обратно, след изплащането на кредита. Лихварят извършил двадесет сделки, като в дванадесет от тези сделки Драгомир К. бил сам, като извършител. В две от тях бил в съучастие със сина си – обвиняемия Деян К., в пет сделки бил в съучастие с обвиняемия Нурай Р. и в една сделка тримата обвиняеми участвали заедно. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари