Събраха 80 хиляди лева за мъжа дал шанс за живот на дете

0
Благодарим на всички дарители. Каквото остане, ще дадем за други болни
Благодарим на всички дарители. Каквото остане, ще дадем за други болни Снимка: Нова телевизия

Само за два дни добри хора събраха 80 хиляди лева за бъбречната операция в Турция на Ахмед Моллов - мъжът, който преди 5 години се отказа от трансплантация в полза на 14-годишно момче.

Много сме благодарни. Парите, които останат след операцията, ще дадем за лечението на други болни”, изрече през сълзи съпругата на Ахмед - Кери Моллова, предаде 24 часа.

Преди години направих добро в името на живота на едно дете, сега се надявам и на мен да ми се върне добро.” Това каза ден преди това 62-годишният Ахмед Моллов от Пещера. Той говори с усилие, бавно и приглушено. С помощта на съпругата си трудно се изправя в болничното легло след края на поредната хемодиализа в областната болница в Пазарджик.

Състоянието му видимо не е добро. Прежълтял е. Не може сам да облече връхното си яке и да обуе маратонките си. Изключено е да направи сам няколко крачки. През последните 6 г. през ден е прикован към машината за пречистване на кръвта, след като бъбреците му окончателно спират да работят. Бил включен в списъка за трансплантация на бъбрек, но когато преди около 5 г. го викат за животоспасяващата операция, той се отказва в полза на едно непознато дете.

Беше точно преди 4 г. и осем месеца. Обадиха се от Александровска болница в София и казаха, че трябва незабавно да отидем, защото има донор. На място разбрахме, че са извикали общо 4-ма души, които са със сходни показатели с донорския орган. При нас дойде д-р Джалева и директно попита: “Ахмед, ти съгласен ли си да се откажеш от трансплантацията и да дадеш реда си на дете. Мъжът ми веднага отговори с “да”, разказва пред “24 часа” Кери Моллова.

Каза, че ние имаме две дъщери и не може да си представи, ако нещо се случи с тях. Без да се двоуми, без дори да се замисли”, допълва жената. Тя е била неотлъчно до него в онзи ден.

Впоследствие разбрали, че става дума за момче на 14 г., което също се нуждаело от спешна трансплантация.

Състоянието на Ахмед още тогава било изключително тежко. Вследствие на бъбречната недостатъчност развил подагрозен артрит, имал проблеми със сърцето, които довели до поставянето на два байпаса, започнал да се уврежда и слухът му. Въпреки това заявил на жена си:

Аз все пак съм поживял, а това дете е само на 14 години, дано да се оправи". Семейство Моллови така и не разбрали как се казва момчето и никога не го видели.

Ахмед Моллов бил здрав и усмихнат мъж, добре познат в Пещера, когато преди 17 г. изненадващо заболяват бъбреците му. Работил като монтьор и служител по техническите прегледи към частна фирма в родопския град. За него било ежедневие да ремонтира и преглежда колите на приятели и познати.

Пловдивски лекар му предписал специална диета и така в продължение на 11 г. Ахмед успявал някак да се справи, без да се стига до хемодиализа. Но после състоянието му рязко се влошило и бъбреците му тотално отказали.

До него непрекъснато е съпругата му, с която имат 42-годишен съвместен семеен живот. Дъщерите им поели по своя път - едната е в Турция, а другата в Испания. След като се отказал от трансплантацията в полза на момчето, Ахмед и Кери все се надявали, че ще се появи нов донор с необходимата съвместимост, но това така и не се случило.

В момента Ахмед Моллов е със 100% неработоспособност и не може да се движи без чужда помощ. Единственият му шанс за живот е трансплантацията.

Тогава Кери Моллова взима решение да стане донор на мъжа си и да му дари единия си бъбрек. Споделя с Ахмед и дъщерите си, които се съгласяват.

На 6 март т.г. Кери научи, че турския хирург с български корени проф. Баръш Акън, известен специалист по трансплантация на бъбреци, от 3 години прави прегледи в Пловдив. Прегледът при професора на 10 март продължава повече от два часа, след като Ахмед и Кери си правят всички необходими изследвания.

Първоначално се притесняват, че Кери е нулева кръвна група, а Ахмед А+. Професор Акън обаче ги успокоява, че въпреки това операцията е възможна и дори наскоро е имал подобен случай.

“Професорът се отнесе много внимателно с нас. Увери ни, че ще изпрати колата си, за да вземе Ахмед от Пещера и да го откара в болницата в Истанбул, където ще го оперират. Много сме обнадеждени. Проверихме и се оказа, че професорът е направил над 800 операции”, обяснява Кери.

Единственият проблем пред семейство Моллови била цената на операцията, която е 23 хиляди евро. Двамата имаха събрани едва 10 хиляди лв.

Съберем ли парите, тръгваме за Турция”, каза през сълзи притеснената жена.

Всъщност им трябваха още 36 хиляди лв. А само за 2 дни добри хора събраха 80 хил. за трансплантацията на Ахмед. Така нараства и надеждата да се спаси животът му.

Семейството се справя трудно с парите, необходими за лекарствата на Ахмед.

Кери се грижи като болногледачка по 4 часа за възрастна жена от Пещера, а през останалото време е покрай съпруга си.

В понеделник двамата направиха нов кръг от медицински прегледи. При Кери всичко е нормално, но кардиолозите в Пазарджик откриха опасна аритмия при Ахмед, която може да доведе до инфаркт.

Настанили го в интензивния сектор на кардиологичното отделение на пазарджишката болница. Ахмед се притеснил, което не било добре за неговото състояние, но тя го успокоила, като му казала, че трябва да е в болница, за да сменят лекарствата му.

Веднага след като Ахмед бъде стабилизиран от сърдечната аритмия, двамата ще заминат за болницата в Истанбул, където ще бъде извършена трансплантацията.

Жената на Ахмед Кери Моллова: Благодарим на всички дарители. Каквото остане, ще дадем за други болни

Само за 2 дни, след като Кери Моллова отправи молба към хората да помогнат, за да се съберат пари за трансплантация на бъбрек на съпруга ѝ Ахмед в Турция, по сметката им постъпиха необходимите средства, че и отгоре.

През сълзи на очи Кери Моллова обясни, че парите са абсолютно достатъчни за всички процедури по операцията и следоперативното възстановяване на двамата. Защото и Кери, която ще дари бъбрек на Ахмед, ще има нужда от това.

Благодарим на всички добри хора и дарители, които се отзоваха на молбата ни за помощ. Парите, които останат след операцията на Ахмед, ще дарим на други нуждаещи се” , категорична бе Кери пред “24часа”.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари