Русенският митрополит Наум служи за храмовия празник на параклиса "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител"

0
Десетки местни хора и гости на село Светлен се стекоха сутринта за отбелязването на храмовия празник
Десетки местни хора и гости на село Светлен се стекоха сутринта за отбелязването на храмовия празник

Русенският митрополит Наум служи за храмовия празник на параклиса "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" в поповското село Светлен .

От построяването на храма през 2005 г. в селото честват Деня на българския владетел, а местните дават курбан за здраве, разказа кметът Нешо Ангелов, предаде БТА.

Десетки местни хора и гости на селото се стекоха сутринта за отбелязването на храмовия празник. Службата бе водена от митрополит Наум в съслужение с отец Валентин от Попово. По-късно бе раздаден и рибен курбан, осигурен от дарители и Църковното настоятелство. 

На 2 май, когато православната църква чества паметта на Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите, светленци празнуват своя храмов празник. Параклисът е построен в памет на загиналите руски войници при сраженията край селото по време на Руско-турската освободителна война. Боевете тук са останали в историята като "Малката Шипка", защото се водят по едно и също време с тези на връх "Шипка", припомни кметът.

По думите му храмът е "поклон пред подвига и делото на войните, воювали по тези земи и към онези 61 руски войници и офицери дали живота си за българската свобода". Идеята на местни родолюбци е подкрепена от населението, парите са събрани и Божият дом е изграден за по-малко от година. От тогава до днес на 2 май Светлен събира гости и заедно честват празника. 

Организатори са Църковното настоятелство и кметството в Светлен.
 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари