Русенка направи етноложки анализ на българите в Чикаго

0
Д-р Диляна Иванова живее и работи в САЩ
Д-р Диляна Иванова живее и работи в САЩ

Д-р Диляна Иванова, русенска изследователка, която живее и работи в САЩ, е направила етноложки анализ на българската общност в Чикаго, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Анализът очертава културната топография и мигрантските социални мрежи. Въпросите на глобализацията и постмодерните граници на общността, динамичното отношение между миграция и мобилност, етниченската икономика - тези актуални теми показват мястото на българите в обществения живот на "имигрантската столица" Чикаго, както и нейната вътрешна динамика, коментират от музея.

Изследването е публикувано в академичното списание "Българска етнология" под надслов "Чикаго - българският град" - поглед отвън и отвътре".

В същото академично издание има и други русенски акценти. Публикувана е рецензия на доц. Даниела Колева от Софийския университет за книгата "Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна", излязла от печат през 2015 г. като резултат от успешния проект на русенското сдружение "Европейски пространства 21".

Искра Тодорова, етнограф в Къщата на Калиопа, представя проучванията на Асоциация "Онгъл" в Самоков от последното десетилетие. Текстът й отваря темата за конструирането на градските празници в близкото минало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари