Ромските бараки няма да разчитат на средства от хазната

0
Депутатите реално спряха отпускането на пари за ромските бараки и рушащите се къщи
Депутатите реално спряха отпускането на пари за ромските бараки и рушащите се къщи

Държавата въвежда нов модел за подпомагане при бедствия. С държавни пари вече ще се ползват основно бедните хора, които не са могли да сключат застраховка. Те ще бъдат подпомагани от бюджета на социалното министерство, и по-конкретно от Агенцията за социално подпомагане.

Вчера депутатите приеха на първо четене нови текстове в закона за защита от бедствия, внесени от правителството. 90 народни представители ги подкрепиха, 25 бяха против, а 10 се въздържаха.

В текстовете е записано, че българските граждани ще бъдат задължени „да вземат мерки за предпазване на имуществото си от вреди и за ограничаване на вредите от бедствие”. Първоначално имаше идея да се въведе задължително застраховане, но този вариант отпадна. С така променените текстове застраховането на личното имущество остава доброволно, но се стимулира сключването на такива договори.

Помощ при бедствия вече ще се предоставя на гражданите, засегнати от бедствие, ако те отговарят на критерии, изготвени от междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Занапред Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои лица трябва да получат държавни средства.

Това ще става на база преценка за това доколко те не са могли заради социалния и икономическия си статус да застраховат  имуществото си срещу съответния риск.

Депутатите реално спряха отпускането на пари за ромските бараки и рушащите се къщи. В текстовете е записано, че за да се получи помощ, трябва да са спазени всички изисквания на Закона за устройство на територията, защото конструктивните изменения в някои сгради биха могли да доведат до много по-голяма уязвимост при природни бедствия за такива имоти. Предоставяното от държавата подпомагане ще бъде до размера на данъчната оценка на съответните имоти

По този начин ще се създаде и стимул за местните власти да не поддържат необосновано ниски данъчни оценки на недвижимите имоти.

Новият законопроект срещна яростни критики от страна на БСП в пленарната зала. Според депутата от БСП Корнелия Нинова предлаганият закон е и гавра с хората, и извор на корупция. „Отрязвате голяма част от пострадалите, защото, видите ли, те може би е трябвало да си застраховат имуществото, но не са го направили”, каза още депутатът.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари