Ремонтират Доходното здание за над 150 000 лева

0
Сградата е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност, с категория „национално значение”
Сградата е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност, с категория „национално значение” Видео: Русе Медиа

Сградата е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност, с категория „национално значение”

Фирма „Гарант Строй“ ООД от Шумен ще ремонтира Доходното здание. Ценовото предложение, с което дружеството спечели обществената поръчка, обявена от Община Русе, възлиза на 155 883, 98 лева. Община Русе бе готова да предостави 155 934,05 лева без ДДС. Ще се извърши реставрация и консервация на покрива и главните фасади на корпус „А“, „К“ и „Л“ от сградата на „Доходно здание“ и реконструкция на технически инсталации“, като това ще стане на няколко етапа. Първи етап обхваща фасадни работи, ВиК-площадкови мрежи и сградни инсталации. Вторият етап е посветен на покривните ремонти, а третият етап на електросистемата, предава Русе Медиа.

Физическият им статус е сравнително добър. Основен проблем тук е, че при предишен ремонт, оригиналната варова мазилка по корпус „К” и в максимална степен по корпус „А” е била подменена с вароциментова. Това е недопустимо, тъй като наличието на цимент води до повишена киселинност, която е вредна за прилежащите фасадни елементи, особено за каменните. От друга страна, визуално тя е чужда, неестетична и отдалечава фасадите от първообраза.

Каменната облицовка е изпълнена от мек варовик, който е с различни степени и характер на увреждания – от лека, повърхностна алвеолизация, до значителна деструкция на отделни квадри. Засегната е и декоративна каменна пластика. Напълно унищожен е картушът над един от входовете на ризалитите, както и други по-дребни елементи По фасадите на корпуси „А” и „К” камъкът е чистен по механичен начин, при което е унищожен естествения му защитен повърхностен слой, което е недопустимо. Непосредствено до терена е налице развитие на микрофлора. Шестте скулптурни фигури са в добро състояние.

Дограмата е неавтентична, алуминиева и е в добро състояние, но със забележките направени по-горе, в архитектурния анализ.

Покривното покритие е от ламарина. Първоначално тя навсякъде е била цинкова, при последвали ремонти на места тя е била подменена, поради амортизация или промяна конфигурацията на покривните повърхнини. При корпус „Л”, цинковата ламарина е подменена с поцинкована, която е започнала да кородира. На много места се наблюдават компрометирани връзки между листовете ламарина, като отваряне на фалцовите съединения и отделяне от фиксиращите ги към дъсчената обшивка хафтове. На обекта са използвани основно седящи улуци, при някои от които се наблюдават деформации. Капандурите по куполообразния покрив са без дограма, отворите им са покрити с телени мрежи спиращи птиците, но не и атмосферните води. Всички тези факти обясняват констатираните течове. Металната фигура на богинята Нике е с кърпежи и деформации.

Община Русе е възложила изготвянето на инвестиционен проект за „Реставрация и консервация на покрива и главните фасади на корпус „А“ и „К“ от сградата на „Доходно здание“ и реконструкция на технически инсталации. По преценка на проектантския колектив, в обхвата на консервационно-реставрационните дейности е включен и корпус „Л“.

Проекта за консервация и реставрация предвижда комплекс от мерки по екстериора на сградата, които целят подобряване на състоянието й, същевременно превеждайки я във вид, максимално близък до първообраза. В интериора не се предвиждат промени от архитектурно-строително естество, както и в обзавеждането. Реконструкция на техническите инсталации е свързана с решаване проблемите, касаещи предотвратяването на връщането на канални води в санитарните възли на ниво -3,75 при интензивни валежи; възстановяване на ефектното осветление по фасадата на сградата и изпълнението на нова мълниезащитна инсталация.

Сградата е архитектурна (Д.В. бр. 63/73 г.), художествена (Д.В. бр. 4/95 г.) и историческа (Д.В. бр. 51/68 г.) недвижима културна ценност, с категория „национално значение”.

Инвестиционния проект е съгласуван със становище с изх. №33-НН-1282/17.08.2018 г. от Министерството на културата. Издадено е разрешение за строеж №514/25.11.2019 г. от Главния архитект на община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Пак ли
    Да ти имам шум-Енските реставратори и специалисти консерватори. Можеше да изберете и "специалисти" от Долно нанагорнище за тази знакова за Русе сграда. Пак пембяни игри. Още годинка и .....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари