Ремонт на 300-годишен мост взриви търновци

1
Старият мост в Дебелец е едно от най-старите подобни каменни съоръжения в региона
Старият мост в Дебелец е едно от най-старите подобни каменни съоръжения в региона Снимка: Монитор

Грозен ремонт на 300-годишен каменен мост предизвика взрив от възмущение сред жителите на Велико Търново

Известният като Старият мост над река Белица, се намира в съседния град Дебелец, пише Монитор. Той бе сериозно засегнат при едно от наводненията преди няколко години и това наложи реставрация на носещите подпорни колони, парапетите и настилката. Реставрацията вече е извършена. Снимка на ремонтирания мост, публикувана в социалните мрежи обаче предизвика недоволството на търновци.

Според хората избраните съвременни материали обаче са изцяло несъвместими, като придават смешна и грозна форма на тристагодишното съоръжение. „Какви са тези плочки за баня, бе. Толкова ли няма камъни. Окепазихте стария мост. По-добре да го бяхте взривили и изравнили със земята”, възмущава се Ивайло Вълков.

Кой беше този идиот на всичките дъги и арки да мацне този остър ъгъл и тези оранжеви плочки. Какво ги правите тези скали дето падат и задръстват пътища и магистрали. Раздробявайте ги, ползвайте ги, влагайте ги и творете изкуство, а не кич”, гневи се Ружка Братанова.

Според кмета на Велико Търново, Даниел Панов, в ремонта на стария мост няма нищо нередно. „Каменното съоръжение е на повече от три века и е възстановено с материали и по начин, който след патиниране на камъка запазва автентичността му”, пише Панов в профила си във фейсбук.

Старият мост в Дебелец е едно от най-старите подобни каменни съоръжения в региона.

Според едно от преданията той е построен от легендарния майстор строител Уста Колю Фичето. В действителност обаче мостът е на повече от три века. Той е построен около 1678 – 1679 г. като според историците е по-вероятно да е послужил на Фичето за модел при строежа на известния му мост над Янтра, край Бяла, Русенско. Това се потвърждава и от легендата, според която при започване строежа на моста, местният османски бей заплашил майстора, че ако мостът бъде съборен от придошлите води, ще заповяда на джелатите си да му отрежат главата. Мостът бил направен толкова здрав, че устоял на наводненията през 1790, 1883, 1858 и 1897 г. и на земетресенията от 1833, 1848, 1894 и 1913 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари