Реджеп Ердоган идва в София

1
Борисов разговаря на четири очи с Ердоган
Борисов разговаря на четири очи с Ердоган

Това се чу в началото на работната вечеря, което беше излъчено на живо в социалните мрежи

Турският президент Реджеп Ердоган идва в София в петък. Това се чу в началото на работната вечеря на българската делегация с домакините в Анкара, което беше излъчено на живо във Facebook.

Днес премиерът Борисов замина за Турция за разговори с президента Ердоган заради мигрантската криза. Двамата вече разговаряха на четири очи в президентския дворец „Бештепе“ в Анкара

Българският премиер и турският държавен глава са обсъдили възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион. Борисов и Ердоган са дискутирали мерките в региона, които ще допринесат за установяването на сигурност и стабилност, съобщават от правителствения пресцентър. 

Разговорът се провежда в контекста на българо-турските отношения, основани на принципите на добросъседство, равнопоставеност и взаимна изгода. Срещата в Анкара между министър-председателя Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган е още едно потвърждение за интензивните връзки между двете страни, които освен съседи, са съюзници в НАТО и регионални партньори.

След това се проведе работната вечеря заедно с ръководените от двамата лидери делегации.

От българска страна участваха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов. От домакините присъстват също вицепрезидентът Фуат Октай, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

В рамките на срещата в президентския дворец „Бештепе“ в Анкара са обсъдени възможните мерки, които да намалят напрежението и мигрантския натиск в региона и да допринесат за сигурност и стабилност, съобщават от правителствената пресслужба.

За България Турция е важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, търговията, икономиката.

След срещата на четири очи между премиера Борисов и президента Ердоган, ще се проведе работната вечеря между двамата лидери и водените от тях делегации. От българска страна участват още министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов, а от домакините ще присъстват също вицепрезидентът Фуат Октай, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари