Радиоактивна карта на България

2
Над 30 находища на уран се следят за изтичане към подпочвените води
Над 30 находища на уран се следят за изтичане към подпочвените води

33 стари находища на уран се следят за изтичане към подпочвените води.

Уран се добива в България до 1992 г., предимно в южната част на страната. Към днешна дата се следят 33 от старите находища.

Находището в района на Хасково, например - Чешмата, се проверява на 4 места за съдържание на уран в подпочвените води. За геолозите остава мистерия откъде се е появил уранът в кладенците.

На всеки три месеца старите уранови находища се проверяват. Последно това е направено в края на март – показателите са в норма. „За момента няма регистрирани завишения, но тези, които са регистрирани в отделни сондажи. не представляват опасност, тъй като сондажите са в голяма дълбочина", подчерта геологът Дичко Диков.

Информацията отива в националния център по радиобиология и радиационна защита. Там сега са и пробите от водата в Първомай и Хасково. Тя се нагрява до изпаряване, като сухият остатък се измерва за алфа и бета активност.

Между седем и десет дни са необходими за целия процес и за да се установи дали има превишение на съдържанието на уран.

13 пъти завишени нива на алфа активност и над 3 пъти естествен уран съдържа водата в Хасково обявиха преди дни от здравното министерство. А според публикации на СЗО основният ефект от урана върху човека е възпаление на бъбреците - нефрит.

„С увеличаване на дозата нараства и рискът за възникване на злокачествени заболявания, т.е. няма праг за възникване на тези ефекти, а само се увеличава вероятността от възникване на тези обекти”, подчерта зам.-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита гл.ас. Орлин Стоянов.

Междуведомствената работна група, която беше спешно сформирана, заседава всеки ден и засега властите успокояват, че няма риск за здравето на населението

Източник: btvnovinite.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари