Пука ли му на "Монтюпе", че всеки месец го глобяват?

0
"Монтюпе" има санкциите като почти като абонамент
"Монтюпе" има санкциите като почти като абонамент

Почти като абонамент е месечната санкция от 14 300 лева за превишаване на нормите на допустимите изпускани във въздуха емисии на френския завод „Монтюпе“ в Русе. Сумата обяви директорът на РИОСВ инж. Лилия Атанасова по време на среща с участието на областния управител Стефко Бурджиев и неговия заместник Явор Янчев.

Санкцията им е наложена от юни 2015 година до отстраняване на нередностите. Предстои издаването на следващо предписание, обяви Атанасова, в което до 15 ноември 2015 година се очаква линеен график за екореформите във фирмата.

Екоинспекцията продължава да издирва втория източник на замърсяване на въздуха, което бе регистрирано в нощта срещу понеделник. Тогава само за една нощ бяха регистрирани 53 обаждания за обгазяване в града.

Някои от фирмите вече са проверени и са отпаднали от списъка на потенциалните замърсители. Не е известно колко време ще продължат проверките, докато се стигне до точния причинител, подчерта Атанасова.

В коктейла от отрови във въздуха само една част е на „Монтюпе“, подчерта Атанасова.

Оказва се, че има и други замърсители, освен тежки въглеводороди. На въпрос какво следва, ако до определен срок не са изпълнени предписанията на РИОСВ, директорът допълни, че следващата стъпка е затваряне на производството в така наречения „Карусел“, където се отливат алуминиевите глави.

Възможно е замърсителите да се окажат няколко. Затова на няколко фирми ще бъде направено пълно обследване, което ще продължи няколко дни.

Атанасова посочи, че на фирмата е съставен и акт на стойност 35 000 лева заради завишени дебити на отпадъчни газове. Директорът на РИОСВ допълни, че от фирмата са заявили, че ще преведат дейностите си в норми.

По никакъв начин не ми е оказван натиск да толерирам фирмата, коментира въпрос на Арена областният управител Стефко Бурджиев.

“Познавате ме достатъчно добре за да знаете, че това не би могло да се случи. Не може да се прави компромис със здравето на хората“, допълни той.Обеща и среща с представители на френската държава, но след като се изясни кой точно и по какъв начин замърсява въздуха.

За замърсяванията от фирмите в района на КТМ, областният управител съобщи, че фирма „Булмаркет“ са пред пускане на система за очистване на газовете, а до 30 септември трябвада стане ясно дали 35-те фирми в района ще имат обща пречиствателна станция.

В този случай сформираното дружество „ТМ инфраструктура“ ще трябва да кандидатства и като ВиК оператор.

При проверката на двете предприятия преработващи слънчоглед и рапица - „Олео протеин” ЕООД и „Оберйостерайхише биодизел“ уредите на РИОСВ не са констатирали по-високи от нормалните стойности, съобщи директорът на РИОСВ инж. Лилия Атанасова.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари