Променят закона, за да няма орязани пенсии

0
Това беше решено на среща при Бпйко Борисов
Това беше решено на среща при Бпйко Борисов Видео: NOVA

След срещата при премиера - няма да има орязани пенсии.

За да се изпълни изискването, ще се преработва законът. Пенсиите ще се изчисляват по формулата, която е по-благоприятна за всеки отделен човек, предава NOVA.

Формулата, която влезе в сила от тази година, предвижда хората, които предстои да се пенсионират да взимат по-малко, ако след 2000 г. са се осигурявали на по-ниски суми.

Последните анализи на НОИ показват, че промяната ще се отрази благоприятно за близо 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите от най-много 5%. Синдикатите пък обявиха, че интерпретациите на новата формула в общественото пространство са неверни и подвеждащи.

Загуба в пъти на размер на пенсията не може да се получи и тук залагам главата си”, заяви Ася Гонева от КНСБ.

Зад тези думи се обединиха всички страни по казуса „Пенсиониране”. Социалното министерство, НОИ и синдикатите решиха – ще са нужни законодателни промени, за да бъде възможно изчисляването на новите пенсии и по старата, и по новата формула.

„Ако трябва, ще изчисляваме и по двете формули само за тези, за които имаме съмнения. 56% от лицата ще получат по-високи пенсии. Така че единични случаи са, в които е възможно да има по-малко пари от очакваното, но това не са отпуснати пенсии. Така че ние ще го направим точно така и няма да бъде допуснат  лицата да получат по-малка пенсия", заяви Ивайло Иванов, управител на НОИ.

Ако се появи разлика 10 ст. 20 ст. 50 лв., то да бъде отпуснат по-благоприятния размер”, призова Гонева.

След срещата стана ясно, че калкулаторът на НОИ не конвертира доходите от 30 000 лева заплата, получавана в инфлационните години, и това може да е причина хората да получават голяма разлика в преизчисленията. Съветът е сами да приспадат нулите от деноминацията.

Никой няма намерение да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, а на един български пенсионер. И греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на това да направи икономия от 9 млн. лева, би допуснал подобно нещо”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Новата пенсионна формула ще ощети близо 12 000 българи, които ще се пенсионират тази година, сочат най-новите разчети на НОИ – или като абсолютен брой ощетените ще са по-малко от първоначалното изчисление.

Управляващите припомниха, че идеята за промяната е била да се обвърже по-тясно размерът на пенсията с осигурителния принос на хората и да се ограничат възможностите за измами.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари