Професор Дичев: Компромис и коалиция са думите, които определят 2021-ва

0
"Или трябва да се научим да живеем в система, в която коалициите са нормално и хубаво нещо, или да преминем към друга форма на управление", заяви културологът
"Или трябва да се научим да живеем в система, в която коалициите са нормално и хубаво нещо, или да преминем към друга форма на управление", заяви културологът Снимка: БГНЕС / Архив

"Годината беше по-дълга от обичайното - 18 месеца, започна от протестите през 2020-а"

С тази констатация започна анализа си пред БНР на изминалата 2021 година културният антрополог проф. Ивайло Дичев, преподавател в Софийския университет.

Компромис и коалиция са думите, които определят 2021-ва, смята той:

"Или трябва да се научим да живеем в система, в която коалициите са нормално и хубаво нещо, или да преминем към друга форма на управление".

Проф. Дичев посочи, че управлението на новото правителство е започнало с фалстарт в Министерството на външните работи:

"Има едно системно подценяване на МВнР. Има чувството, че самата външна политика не се прави в това министерство, а в Министерски съвет и президентството, ако въобще имаме такава политика".

Културологът изказа мнение, че България трябва да поеме лидерството по отношение на разширяването на ЕС със Западните Балкани:

"Извършихме огромна глупост с позицията към Северна Македония и трябва бързо да поправим тази политика. Никой не ни натиска, това е в наш интерес".

"Въпросът не е на история, а на идентичност - тя е преживяване, не е факт. Не може един историк да отиде в Северна Македония и да им каже, че са българи. ... Трябва да се сближаваме с тях, трябва да общуваме и да обменяме културни неща. По възможност, да преодолеем тази бездна, която беше между нас през 20 век", каза още проф. Дичев.

Най-много ме изненада поведението на "Има такъв народ", посочи културологът, но изтъкна, че голямото удивление е нежеланието на българите да се ваксинират:

"Трябва да се сложи ред в медийната среда, защото всяка година ставаме жертви на конспирации - от Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и ваксините".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари