Правителството вече отстъпва за карантината с отпуск новопоявяващи

1
Поне осем българи са настанени в болници в различни градове на страната със съмнения за заразяване
Поне осем българи са настанени в болници в различни градове на страната със съмнения за заразяване

От правителството отново смениха позицията си по отношение на доброволната карантина, поискана от премиера Бойко Борисов за всеки пътник, който се връща от рисков район със случаи на коронавирус.

След като снощи здравният министър Кирил Ананиев категорично заяви, че човек трябва да излезе в платен или неплатен отпуск за 14-те дни, в които ще се изолира у дома, днес вицепремиерът Томислав Дончев го поправи.

"Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне 1/3 от българите. Болничните се предписват от лекар. Той преценява какво да прави и какъв е рискът. Посланието на министъра е следното – не може всеки, който е бил на почивка, да излезе в двуседмичен болничен”, обясни той пред Нова телевизия.

В понеделник премиерът призова към дисциплина и поиска "хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период".

Последваха обяснения от лекари и представители на кризисния щаб, че за това време личният лекар ще дава болничен. Снощи обаче Ананиев заяви, че няма как да се даде болничен за здрав човек. Изявлението му на практика обезсмисли призива на премиера, тъй като няма служител, който доброволно да жертва половината си годишен отпуск или половин месечна заплата, за да си стои у дома. Заради него личните лекари е малко вероятно да посмеят да пишат болничен, колкото и Дончев да твърди, че преценката е тяхна. Ананиев очевидно изхожда от опасенията, че "15 000 души ще излязат в болничен" едновременно и това ще е за сметка на НОИ.

На въпрос тези правила не ощетяват ли работниците, здравният министър заяви: "А вие представяте ли си каква заплаха може да бъде, ако не остане вкъщи? Първата работа на гражданина, който влиза, е да се обади на своя работодател, че е бил в рисков район и че трябва да бъде 14 дена вкъщи". По закон той има право да регламентира допълнителни мерки при епидемична ситуация. Освен това и сега не е невъзможно здрав човек да получи болничен - например за гледане на болен член от семейството или при други случаи на карантина. Дългите болнични обаче се плащат от НОИ.

Към този момент в България все още няма потвърден случай на новия коронавирус. Поне осем българи са настанени в болници в различни градове на страната със съмнения за заразяване – резултатите на всички се очаква да станат ясни днес, съобщи bTV. Двама от тях са във ВМА. Двама души са настанени в Инфекциозната болница в Бургас - мъж, който скоро се е върнал от Италия и студентка, която също е била там. В Русе със съмнения за коронавируса са трима пациенти, настанени в Инфекциозната клиника. В Хасково първи случай със съмнение за болестта има при дете, настанено за наблюдение в болница. Двама мъже в Пловдив са със симптоми на болестта – температура и мускулни болки, са потърсили консултация с доктори от Инфекциозната клиника.

Снощи на Летище София кацна самолет от Милано, като повечето от пътници се прибраха от екскурзия, съобщи БНТ. Според тях ситуацията в Италия е спокойна, но останаха недоволни от предприетите мерки на българското летище като проверки, декларации и препоръки. "Ситуацията в Милано е напълно спокойна. Има създадена стриктна организация, хората 1 самолет за 2-3 минути го обработват. Стоят няколко човека с термометри, мерят им температурата. Абсолютно никаква паника няма там. Паниката е на Летище София. Един служител от ВМА предполагам с един термометър обработва цял самолет с хора, като хората с малки деца стоят отвънка на студа", разказа Данаил Дамянов.

"Няма да избегнем случай на коронавирус в България. Въпрос на време е, при тези интензивни обмени на хора в Европа", заяви пред БНТ ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. д-р Андрей Чобанов. Според него е важно статистически да се види какви хора боледуват - основно възрастни хора с изключително много хронични заболявания, почти няма деца и млади хора сред боледуващите.

"За момента няма терапия за коронавируса, просто имунната система успява да се справи с вируса. За да има терапия, трябва да се направи ефективна ваксина, която коства време. Световната общественост в лицето на световната администрация според мен не реагира адекватно по отношение на превенцията, защото най-добрият начин за справяне с този тип заболяване е превенцията", каза доц. Чобанов. Той е на мнение, че няма как да се затворят границите, тъй като това го правят държави, които нямат ефективни връзки с други страни в Европа. Според него единствената възможност е да се наложат крути мерки, да се обяви извънредно положение, но това е изключително крайна мярка.

Доц. Чобанов смята, че процентът хора, които ще починат от коронавирус в Европа, ще бъде драстично по-малък от броя хора, починали от грип през същия този период. Според него хората трябва да постъпят отговорно към личната си хигиена, освен това да се ограничава събирането с много хора.

"Оказа се, че светът не е подготвен срещу новопоявяващи се инфекции, които са в дивата природа, не е подготвен за бърза реакция. Много фирми и организации обещаха да направят бързо терапия в рамките на 2-3 седмици, това е абсурдно. Реалният срок е година, година и половина-две. По последни данни се твърди че коронавирусът мутира много малко. Ако това е вярно, това ще го направи удобен и лесен за правене на ваксина срещу него", обясни още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари