Полша се прости със своя герой!

0

Стотици опечалени се събраха в петък в малка полска църква, за да се сбогуват с шофьора на камиона Scania, убит от тунизиеца Анис Амри, който използва превозното средство за атаката срещу коледния базар в германската столица Берлин, съобщава телевизия Sky News, цитирани от temaonline.bg

37-годишният Лукаш Урбан е чакал да осъществи доставка на стомана в Берлин, когато камионът му е бил отвлечен от терориста Амри.

Полският президент Анджей Дуда се присъедини към семейството на трагично загиналия Урбан, неговите приятели и съседи в църквата на село Бание, край полско-германската граница.

На церемонията присъстваха също така представители на германското посолство във Варшава и много полски политици. 

Говорителят на полския президент обяви предишния ден , че Андоей Дуда ще присъства на траурната церемония, за да изрази своя "огромен респект към Лукаш Урбан, който в очите на поляците е герой и изключително смела личност".

Премиерът Беата Шидло изпрати съболезнователно писмо, което бе прочетено пред опечалените и в което тя изрaзява своята "огромна болка и скръб" от трагичната кончина на Лукаш Урбан, като едновременно с това изразява своите съболезнования и симпатии към неговото семейство.

“Поляци станаха жертва на терористични атаки на ислямските фундаменталисти, но трагедията в Берлин е уникална заради жестокостта и безскрупулната омраза на извършителя" - казва още Шидло.

За семейството на загиналия шофьор негов британски колега създаде специална Интернет страница за дарения, която вече е събрала £178 000.

На траурната церемония епископ Хенрик Вайман нарече Лукаш Урбан "трудолюбив шофьор, който винаги съвестно е изпълнява своите задължения".

“Неговата готовност да работи и да бъде в полза на другите винаги са будели доверие и откровено отношение от страна на хората около него" - каза епископът.

Полският президент се поклони пред тленните останки на Лукаш Урбан, след което изрази лично съболезнованията си пред неговата съпруга и сина му, като се ръкува с него и целуна ръката на жената.

След това ковчегът с тленните останки бе бе изнесен от църквата и откаран с катафалката до селското гробище, където тленните останки бяха положен във вечния му дом.

Преди началото на траурната церемония и след края й шофьори от спедиторската фирма на братовчеда на загиналия надуха клаксоните в чест на Лукас Урбан.

Източник: temaonline.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари