Показаха охлюв на близо 100 милиона години

1
Екземплярът е запазен в кехлибар
Екземплярът е запазен в кехлибар Снимка: China University of Geosciences

Международен екип от палентолози представи уникален образец на праисторически охлюв, уловен в кехлибар преди 99 милиона години, съобщи Сайънс алърт.

Спесименът се е съхранил чудесно, заедно с меката тъкан. В същото късче кехлибар има още една черупка, но тя не е толкова добре запазена.

Охлювите са много крехки организми. Телата им са меки и лесно се мачкат. Това е най-старият охлюв, запазен в кехлибар. Спесименът е от Мианма. Той е закупен от частен колекционер през 2016 г. и предхожда със 70 милиона години предишния фосил с мека тъкан на охлюв, предава БТА.

Екземплярът е млад - черупката е с размер 4,88 мм. Той е попаднал жив в смолата и се е опитвал да избяга - застинал е в извито положение, а около главата му има мехур въздух. Тъй като е толкова млад е трудно да бъде определен видът му.

"Древната смола има изключителен потенциал за консервиране - каза палеонтологът Джефри Стилуел от университета Монаш. - Тя улавя в най-малки подробности фосилни организми на милиони години триизмерно толкова добре, че изглеждат сякаш са попаднали в нея вчера".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари