Погнаха некоректните платци на общински жилища

0
Сгафили наематели няма да имат право отново да ползват държавни квартири
Сгафили наематели няма да имат право отново да ползват държавни квартири

Сгафили наематели няма да имат право отново да ползват държавни квартири.

Това предлага Министерство на регионалното развитие и благоустройството в план за изменение на постановлението за правилника за прилагане на Закона за държавната собственост е публикувано на сайта на ведомството.

Промяната се прави за да се защити държавният интерес, се посочва в мотивите към предложението. Ще бъдат засегнати, които вече са живели във ведомствени жилища и договорите им са прекратени по тяхна вина, пише "Монитор".

За това ще следи комисия към съответното ведомство назначена от министъра, се посочва още в документа. Тя ще отговаря за събиране и съхранение на молби за държавни квартири, ще определя нуждата от жилище и ще предлага къде да бъдат настанени желаещите.

Освен това големината на семейството за настаняване вече може да се пренебрегва, предвиждат още промените. В съществуващия сега регламент се посочва колко хора в квартира с каква големина трябва да се настанят.

Съществуващите критерии определят, че на сам служител или двучленно семейство се полага двустайна квартира. За семействата от трима души - тристайно, а четиричленните или с повече хора се настаняват е четиристайно и по-голямо жилище.

С измененията се предлага, когато няма кандидати отговарящи на регламента, желаещите да се разпределят в свободните жилища независимо от колко души е семейството.

Преди броени дни, държавните ведомства масово са погнали некоректните платци, които обитават ведомствените им жилища срещу символични наеми.

Сред длъжниците, срещу които съответните институции са предприели крайни действия са служители на МС и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), надзиратели и магистрати.

Рекордьорът по дългове пък е наемател, който е завлякъл здравното министерство с колосалната сума от 58 000 лв. Той не е плащал за използваното от него служебно жилище в продължение на цели пет години.

От МЗ обаче са успели да го изгонят от квартирата и са категорични, че ще си търсят парите от него по съдебен път.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари