Почистиха терена край село Писанец, залят с битум при катастрофа

1
Битумът беше разлят още на 8 ноември 2022 година, но по данни на РИОСВ няма замърсяване на реката и почвата
Битумът беше разлят още на 8 ноември 2022 година, но по данни на РИОСВ няма замърсяване на реката и почвата Снимка: Русе Медиа

Битумът беше разлят още на 8 ноември 2022 година, но по данни на РИОСВ няма замърсяване на реката и почвата

Приключи почистването на терена, залят с битум при катастрофа в района на село Писанец, съобщиха от РИОСВ-Русе, цитирани от Русе Медиа. Инцидентът стана на главния път Русе - Разград на 8 ноември 2022 година около 17:00 часа, когато цистерна с горещ битум излезе от пътя и се преобърна, при което веществото изтече в посока на река Бели Лом. Бързите действия на институциите на място, с оформянето на аварийни изкопи, попречиха на битума да се излее по стръмния склон в реката и да замърси околната среда.

След инцидента екоинспекцията издаде предписание на превозвача и собственика на товара в едномесечен срок да извади веществото и да го премахне от района. Необичайно топлото време и трудно достъпният терен наложиха забавяне при изпълнение на предписанието, тъй като високите температури са попречили на втвърдяването на субстанцията и тежката техника да навлезе в терена.

Така крайният срок – 8 декември, не бе спазен, но по данни на РИОСВ, която извърши последващ контрол, почистването на нефтопродукта е приключило на 22 декември. Няма замърсяване на реката и почвата, казаха още от екоинспекцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Цонка
    От къде да знае директора на РИОСВ- лесничей, кое е замърсено?! Води, почви- не прави разлика… Пък и какво я интересува- важно е нейният “бизнес” да върви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари