Победителите този път път май ще ги съдят

1
“45 години стигат” беше най-популярният лозунг на промяната, преди подмяната му
“45 години стигат” беше най-популярният лозунг на промяната, преди подмяната му Снимка: DarikNews.bg

“45 години стигат” беше най-популярният лозунг на промяната, преди подмяната му

Коментар на Иво Инджев в неговия блог.

На 15 април 2021 година, 45 – тото Народно събрание се събра за пръв път и с нова заявка за промяна, връщайки депутатите в историческата сграда на парламентаризма, прогонен от досегашните управляващи в една сграда, символизираща липсата на парламентаризъм. 

Промяната бе онагледена като факт и намерение от присъстващите в залата на Парламента и беше забележителна с отсъстващите от нея дългогодишен приватизатор на българската демокрация за неговите лични, корупционни и промосковски цели, принизили по време на 44 Народно събрание депутатското представителство в България до филиал на Кремъл. 

Упоменаването на Борисов беше предсказуемо спестено от президента Румен Радев, който иначе не му спести упреците, че третира депутатите си като крепостни. 

Но отсъствието на Бойко Борисов беше истински оглушително озвучено от написаната реч на декламаторката Десислава Атанасова. Тя чете предварително написан текст и беше единствена в тази зала днес в това отношение. Нито веднъж не спомена в него поименно едноличния собственик на партия ГЕРБ от чието име рецитираше познатите оправдания и самохвалства, толкова характерни именно за Бойко Методиев Борисов. Трудно е да си представим въпросният текст да е бил сглобен без одобрението му. Но ако е така, това мирише на вътрешнопартиен бунт, ако не и преврат. Защото дори при споменаването на думата “мандат” Атанасова “пропусна” да уточни, че става дума за мандата на Борисов.

Новина? Може би. Ще се види дали пък обиденият на целия свят Борисов сам не си е поръчал да го няма и в “отчета за “успехите” на партията му. За да ни накаже нацупено. Както “наказа” и самото Народно събрание, подавайки писмено оставката си, вместо да го направи пред народните представители, погазвайки за пореден и последен път самия парламентаризъм с презрителното си отношение към него. 

Първата ясна новина без съмнение обяви партията с неясните намерение за съставяне на правителство “Има такъв народ”. От нейно име Тошко Йорданов “дръпна килимчето” на Борисов, който се опита да открадне шоуто й със съобщението, че е наредил ( че как иначе!) на своите депутати още днес да внесат законопроект за мажоритарни избори. Очевиден опит да се вбие клин от първия миг между партията на Слави Трифонов като инициатор на референдума по този въпрос и останалите партии в парламента, които не изповядват безрезрвно идеята за такава промяна.

Тошко Йорданов отвърна на подвикванията от страна на самодоволните гербаджии в залата да каже нещо за мажоритарните избори. Заяви, че тази промяна може да почака. За разлика от електронното гласуване, промяната в ограниченията в броя на изборните секции в чужбина, видеонаблюдението в изборните секции, разпускането на ЦИК, машинното гласуване – все незабавни приоритети за ИТН.

Извън тези приоритети за спешна промяна в изборното законодателство  представителят на ИТН беше единственият, който постави акцента върху липсата на илюзии да дълъг живот на този порламент.

Изводът? Поне на тази база оскъдни данни изглежда, че ИТН е склонна по-скоро да ускори края на парламента и да предизвика нови избори при нови правила. 

Името на Борисов прозвуча за първи път в речта на Корнелия Нинова. Два пъти. Видя се, че доколкото зависи от БСП, не го чака нищо добро и че при червените е победила линията на конфронтацията с него след дългогодишните му опити да прикотка  столетницата на своя страна. Както успя подмолно с ДПС. 

Тъкмо от ДПС не се чу и дума срещу досегашното управление, освен общата формулировка, че нещо бил опорочен парламентаризмът. Председателят Крадайъ се опита да реанимира някак си ролята на ДПС като вечен балансьор с репликата, че новите партии в парламента нямат самостоятелно мнозинство за съставяне на кабинет. Но беше безсилен да обяви партията си за решаващ фактор в това отношение заради знайното вече обстоятелство, че новите партии могат да получат нужната подкрепа от БСП.

В това отношение втората политическа новина от речите на ораторите произведе Христо Иванов, който даде да се разбере, че “Демократична България” ще търси сметка за безобразията на досегашната власт, споменавайки поименно Борисов, главния прокурор Иван Гешев и предшественика му на поста Сотир Цацаров. Христо Иванов изненада неприятно ДПС с вярната констатация, че движението беше част от корумпираното управление. Така отхвърли предложение вече “данайски дар” от гласове на движението като някакъв “спасителен пояс” за съставяне на правителство. 

От редиците на ДПС отвърнаха с ропот. Мустафа Карадайъ напусна залата.

Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!” се изправи с уж обратната заявка – че няма да има “лов на вещици”, но отиде по-далеч от Христо Иванов в декларативното си изявление, в което не остави съмнение: справедливостта изисква възмездие.

И на всичко това Борисов иска да отвърне днес с предложение за свой кабинет с избора на човек, който през 2007 година откровено му се подиграваше като на милиционер, бодигард на Живков, който му е разтривал ушите?

Ето в това отношение самозабравилият се автократ е последователен. Явно държи до последно да се държи абсурдно. И успя. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари