По-ниски банкови такси от февруари

0
Те трябва да са по-ниски от средните, изчислени за предходната календарна година
Те трябва да са по-ниски от средните, изчислени за предходната календарна година

Българските банки трябва да започнат да прилагат приемливи такси по основни операции не по-късно от 1 февруари 2017 г.

Задължението е записано с решение на УС на БНБ във връзка с евродиректива.

Целта е да се създадат продукти по определени изисквания, които да бъдат достъпни и да могат лесно да се сравняват от потребителите.

Т.нар. приемливи такси трябва да са по-ниски от средните, изчислени за предходната календарна година, се казва в решението на БНБ. Приемливите такси трябва да са и под сегашните им тарифи.

Решението на централната банка и на директивата задължава трезорите да изготвят списък с не по-малко от 10 и не повече от 20 най-често използвани платежни услуги, всяка от които да се предлага поне от едно местно дружество.

Българската народна банка създаде и ще поддържа и специален сайт за съпоставяне на таксите, които събират банките. Това задължение на централната банка беше вписано с поправки в Закона за платежните услуги и платежните системи, който бе приет на 20 юли.

Сайтът ще включва широк обхват от оферти за платежни сметки. Независими компании имат право също да разработят такъв сайт и той да бъде цитиран от БНБ, ако обаче отговаря на изискванията по закон.

Освен това БНБ позволява на доставчици на платежни услуги, които не са банки, да обозначат водени от тях сметки с международния номер за банкова сметка – IBAN. Това става с приемането на изцяло нова Наредба №13 за прилагането на международен номер на банкова сметка, което също е заради прилагане на европейско законодателство. Така fin tech компании за парични преводи ще оперират по-лесно.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари