Плодовите сокове увеличават риска от ранна смърт

0
Учените препоръчват да пием по една чаша дневно, за да не рискуваме здравето си
Учените препоръчват да пием по една чаша дневно, за да не рискуваме здравето си Снимка: iStock/Getty Images

Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените газирани напитки, тъй като увеличават риска от ранна смърт, пише в."Дейли мейл", цитирайки изследване от американските университети "Емъри" и "Корнел".

Прекомерната употреба на плодов сок, дори и когато той е 100 процента натурален, може да повиши риска ни да умрем преди да достигнем старини с 24 процента. Oт газираните напитки същият фатален процент е само 11 на сто.

Авторите на изследването препоръчват да пием по една чаша сок дневно, за да не рискуваме здравето си.

Американските учени проследили данните на 13 440 души. Те трябвало да опишат колко плодови сокове и подсладени газирани напитки консумират дневно. В период от 6 години били констатирани 1000 смъртни случая поради различни причини и 168 починали от сърдечносъдови заболявания.

От получените данни се оказало, че хората с най-голяма консумация били с 11 процента повишен риск от ранна смърт за всеки допълнителни 350 милилитра консумация на подсладени газирани напитки. И с 24 процентов риск за всеки допълнителни 350 милилитра консумирани плодови сокове.

С изследването си учените предупреждават, че високата консумация на захар, дори и при натуралните сокове, неминуемо се отразява на нашето здраве.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари