"Плащат ми от чекмеджето"

3

Десетки нови плакати в шестия ден на протеста

Хиляди протестираха в 18 български града и сред националните общности в Берлин, Виена и Лондон. В шестия ден на протестите хората отново искат оставките на правителството и главния прокурор, но изразяват и възмущение от внушението, че действията им са платени или инспирирани от олигарха Васил Божков, който се укрива в Дубай, пише Свободна Европа.

Протестите са резултат от три събития от миналата седмица: поведението на служители от НСО, които избутаха няколко души в морето, за да не приближат държавен плаж близо до резиденция на ДПС, претърсване в президентството и полицейско насилие, упражнено във втория ден от протестите, както и в събота, когато хората си "върнаха" плажа след сблъсък с полицията.

Първите резултати от протестите бяха съобщенията, че държавната охрана на двама политици от ДПС - Ахмед Доган и Делян Пеевски - беше свалена, началникът на НСО подаде оставка, хората възстановиха достъпа си до държавния плаж след физически сблъсък с политици от извънпарламентарната "Демократична България".

В сряда протестите обхванаха София, Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин, Дупница и Ямбол. В София, освен черни знамена, се появи и голям транспарант, на който пише "Мутрите вън". Участниците скандираха "Оставка" и "Мафия".

По-рано през деня специализираната прокуратура публикува стенограми и аудио записи от разговори на бизнесмена Божков, журналиста Огнян Стефанов и мъж, за когото според ДАНС „има вероятност“ да е депутатът от БСП Александър Паунов. Според говорителката на прокуратурата Сийка Милева огласените СРС-та показват, че целта е „да бъде унищожена прокуратурата, за да си запазят присвоените средства“.

Сред плакатите в сряда имаше и такива, които са косвена реплика към твърденията на прокуратурата и реакция към среди, които се опитват да се присъединят към протеста: "Гешев е позор! Оставка!", "Мразя корупцията повече от големите групи хора", "Плащат ми от чекмеджето" (препратка към снимките от спалнята на премиера, които показват пари и злато в нощносто му шкафче), "БГ прокуратурата - кофти порно", "Мая, не се присламчвай!" (за бившата кандидатка на левицата за кмет на София Мая Манолова), "Аз не съм божковист, аз не съм радевист, аз съм просто човек", "БСП, ДПС, Божков, Слави, Мая, Цветанов, не се опитвайте да ни яхвате, и вас не ви щем", "Мая и БЕСЕПЕеевски, вие не сте промяна!", "Черепите и голите глави - вън!".

С изключение на новия голям транспарант, повечето плакати са написани с флумастер на парчета от картон или са принтирани на листа във формат А4, поставени в прозрачни джобове. На тях се виждат основните послания от последните дни: "Държавен дезинфектант - един вирус ни стига", "Вън биячите от МВР", "Оставка бе!", "Кой командва министъра?", "Чао, мутро (върху снимка на премиера", "Мафията ГЕРБ - вън", "Червен картон!", "Ние сме Евгени Марчев", "Играта свърши", "Не искам да емигрирам! Тръгвайте си вие!", "Не на полицейския садизъм", "Оставка! Не на полицейското насилие!", "Поличитеска (без)отговорност!", "Номер едно само по корупция в ЕС", "Мутрите вън", "ЕС, ела и виж как ти похарчиха парите" (на английски), "Ти си прост, ние не сме, затова не се разбираме. Оставка!", "Хващай магистралата, мутро!", "Народната милиция - биещото сърце на партията", "Искам да живея в България", "Престанете да се опитвате да правите "Борисов-4" (на английски), "Да гласуваш за най-малкото зло е болест, заради която сме тук", "Ние сме България", "Аз не съм тулуп!", "Промяна, а не смяна!", "Много ченгета малко справедливост", "Цял живот крещя "оставка", искам промяна".

Виждаха се също карикатури на министъра на правосъдието, на главния прокурор Иван Гешев и на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Малко преди 20 часа протестиращите тръгнаха по бул. "Дондуков" на традиционното си шествие, което минава покрай няколко знакови институции - парламент, МВР и съдебна палата.

Отделно велошествие стигна до сградата на Висшия съдебен съвет и "изстреля" хартиени ракети по нея. Прочетени бяха и имената на магистратите "инсталирали Иван Гешев за главен прокурор".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари