Педагози от СУ "Възраждане" преподават на литовски ученици

2
За първи път в историята на русенското училище "Възраждане" педагози участват в такъв тип международно съвместно обучение
За първи път в историята на русенското училище "Възраждане" педагози участват в такъв тип международно съвместно обучение

Педагози от СУ „Възраждане“ – Русе участваха в краткосрочно съвместно обучение на персонала в Каунас, Литва на тема „Комуникация на майчин и на чужди езици“ по проект„ SUPEER! – Science. Utility. Practice. Experiment. Exploration. Results“  на програма "Еразъм +" от 19 до 25 март 2017г. в Kaunas Tadas Ivanauskas Progymnasium

Участие взеха директорът Станислав Георгиев, заместник-директорът и координатор на проекта Меглена Христова, учителите по английски език в 1- 4 клас Румяна Петрова и Десислава Стоянова. Те проведоха 5 урока с учениците от началните класове на литовското  училище – домакин- Kaunas Tadas Ivanauskas Progymnasium .

По време на обучението педагозите представиха презентация за географските, историческите, културните забележителности на България и за символите на българската държавност на английски език ; бяха подготвили интерактивни карти, с които учениците работиха екипно; изполвани бяха и други визуални изкуства, чрез които учениците се докоснаха до духа и културата  на град Русе – образователния и рекламен видеоклип „Русе – град на свободния дух“, любезно предоставен от Информационния център при Община Русе. Всяко от литовските деца получи брошура за Русе, сувенир или картичка, подготвени от учениците на СУ „Възраждане“ и рекламна дипляна на самото училище. В края на всеки урок педагозите провеждаха на английски език дискусия- разговор с учениците за това, какво са научили за България и за град Русе от презентацията и от видеофилма.

За първи път в историята на русенското училище "Възраждане" педагози участват в такъв тип международно съвместно обучение на персонала и преподават на английски език в часове на ученици от друга държава.

След това българските педагози наблюдаваха  6 урока на своите литовски колеги - домакини на обучението, в които те използват неформални методи: във 2 клас – интегриран урок по науки и литовски език за резервата „Неринга“; урок по английски език в 4-ти клас за геометричните форми; урок по английски език в първи клас за храните; урок по литовски език във втори клас за думите, назоваващи действие; урок по английски език във втори клас за годишните сезони; урок в трети клас по литовски език – описание на птица;

Екипите от петте партньорски училища в Литва, България, Румъния, Турция и Гърция  участваха в работно ателие. Учителите обмениха  идеи за преподаване и използване на неформални методи в обучението по майчин език и по чужди езици.

Проведоха дискусия на тема “Теоретично и практическо отношение към неформалните методи в преподаването на езици“. Състоя се работно ателие и обучение от литовски педагози – специалисти в областта на неформалните методи на обучение.

Делегацията наблюдава  изпълнението на театралното представление „Английският език е забавен“ от учениците в 4-ти клас на литовското училище. Учениците драматизираха на английски език три приказки -„Пепеляшка“, „Духът“ и „Снежанка и седемте джуджета“.

Учителите от 5-те партньорски държави участваха в образователна програма в Историческия музей в Каунас и разгледаха Стария град и Парламента във Вилнюс.Международната делегация посети във Вилнюс образователното събитие „Robotiada“ – изложение на изобретения на ученическите клубове по роботика от цялата страна. По време на изложението учителите от партньорските училища присъстваха и на Национална образователна конференция „Науката срещу детското насилие“. Българският екип посети Националната библиотека на Литва – фотоизложбата на снимки от 2016- 2017г.

„Съвременните лица на войната“, видеофилм за войната в Украйна, експозицията „Рекламни материали за Литва от миналото“, класове по цигулка. Педагозите разгледаха книжния фонд на литовски и английски език в библиотеката, читалните и инфоцентъра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари