Ръст на учениците в Русенско, които избират дуалната форма на обучение

1
Тази тенденция отчитат от Регионалното управление на образованието
Тази тенденция отчитат от Регионалното управление на образованието

Тази тенденция отчитат от Регионалното управление на образованието

Ръст на учениците в Русенско, които избират дуалната форма на обучение. Тази тенденция отчитат от Регионалното управление на образованието. През настоящата учебна година те са 573-ма, което е с 20 повече спрямо предходната. Увеличават се още както броят на паралелките и специалностите, които предоставят обучение чрез работа, така и на фирмите-партньори. Сега вече представителите на бизнеса, които пряко подпомагат процеса са 67.

Това е с шест повече отколкото през 2021/2022 учебна година. Към момента паралелките в дуална форма на обучение в региона са 38 /с три повече спрямо предходната година/, а специалностите от професии са 23 /с две повече/. Данните бяха представени по време на поредния регионален форум, в който участваха и представители на Областната управа.

В държавния план прием за следващата учебна година Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Апостол Арнаудов“ предлага нова модерна специалност „Компютърни мрежи“ с обучение в дуална система, с което броят на училищата в областта, които предлагат подобен тип образование ще стане 10.

Професионалните гимназии имат много важна роля в образователната ни система и тя е да подготвят можещи и висококвалифицирани специалисти, чиито умения да отговарят на нуждите на трудовия пазар. Училищата в русенско могат да послужат за пример в това отношение“, коментираха експерти от Областната администрация в Русе, които имат пряко участие в процеса.

Форумът се реализира като част от проект ,,Подкрепа за дуалната система на обучение“ между Министерство на образованието и науката – конкретен бенефициент и Изпълнителна агенция „Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“. Предвижда се проектът да приключи през октомври тази година, като неговата основна цел е да подкрепи действия за повишаване привлекателността на дуалната система на обучение сред учениците и родителите, както и повишаване на информираността в предприятията.

На учениците от първи гимназиален етап се осигурява подкрепа за участие в дуалната форма на обучение чрез включването им в „пробно стажуване” в партниращото предприятие. Част от дейностите са насочени към подобряване на компетентностите на учителите и преподавателите по професионална подготовка, и придобиване на педагогически и методически умения на наставниците от предприятията-партньори.

По този начин се обхващат в цялостен план различни компоненти, свързани с качеството на професионалното образование, включително учебно съдържание, образователна среда в училищата, добре подготвени и мотивирани педагогически специалисти. Създаването на условия за осигуряване на допълнителна финансова подкрепа за учениците по време на образователния процес ще намали социалния фактор като причина за тяхното отпадане от училище, а това е много важна национална политика, която ще бъде подкрепена чрез проекта. Проектът предвижда организиране и провеждане на информационни кампании, допринасящи за популяризиране и развитие на дуалната система на обучение.

Активно се работи и по разработването на учебни планове, учебни програми, национални изпитни програми за дуална система на обучение, инструменти за оценка и помощни и методически материали на национално ниво.

Във форума участваха представители на Регионалното управление на образоването /РУО/, както и на Министерството на образованието и науката /МОН/. Според Полина Златарска от МОН при дуалното обучение бизнесът задава дневния ред, като въведеният в страната модел е съобразен с особеностите на българската образователна система.

Нови практики, подобрения и дейности по проекта представиха както от РУО, така и от професионалните гимназии по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“; по облекло „Недка Иван Лазарова“, по промишлени технологии „Атанас Цонев Буров“, по речно корабостроене и корабоплаване; по транспорт; по строителство архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, както и ветовското средно училище „Васил Левски“, което е с професионални паралелки.

На събитието присъстваха и представители на други училища, сред които и на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“.

Инициативата се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Дано
    В Германия дуалната форма захранва целия бизнес, от работници до офис служители и мед. помощен персонал. Започват от 15 г. работят на пълен работен ден и определени дни в седмицата и месеца са на училище. Заплата чисто от 800 до 1300 Е. Право на втора работа мини джоб до 550 Е без никакви данъци.
  • 8
    3
    Господи,
    Какво образование в изброените ''Училища'' ! Ама вие луди ли сте бе хора ! Кой ходи там на училище ,въобще ? Всичко това са приказки от''1001 нощ'' ! Никакъв учебен процес няма !Всичко е изгнило от директорите, та до РУО ! Справки до МОН ,заплати , ДМС, ваканции, ДТВ и проекти от рода ''Разпадане на нищото'' и стажове из Европа с директора и по ''Засукани'',учителки по ''Специалността'' А ''Дуалното обучение'' е старото СПТУ, но резултатите ще бъдат плачевни ! Но заплатите трябва да се вдигнат, защото баба Янка ще свали правителството..... !
  • 6
    2
    Аз пък да попитам ...!
    Някой може ли да ми обясни сие чудо "дуално обучение"! Ще чакам с нетърпение ... и трепет! Анадънму?
  • 8
    1
    Гражданин
    Предлагам въобще да не ходят на училище.Директно при господа фирмаджиите.Та ангарията да е пълна.Като знам пишман-бизнесмените какви "модерни" машини имат и какви "модерни" технологии ползват веднага ми става ясно какво се крие зад тази дуална форма на обучение.Но едно ми прави впечатление.Как така няма коментар от страна на шефката на образованието и на оня Анатоли ли,или както е там.Много интересно.Да не веят някакви ветрове/особено ако си обещал 5000 ученика на дуална форма,а те са 573/.За подробности ще се въздържа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари