"Паяка" ще продължава да скубе шофьорите в Русе

0
Често пъти неудобства за граждани и служители на Община Русе ескалират до скандали и заплахи за саморазправа
Често пъти неудобства за граждани и служители на Община Русе ескалират до скандали и заплахи за саморазправа

С гласуване „въздържал се“ и „против“ мнозинството общински съветници отхвърлиха направеното още преди месец предложение от „ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН“ за изменение в текстове на Наредба №18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе.

Съгласно чл.30, ал.3 от Наредба №18, разходите направени във връзка с преместването на всяко едно превозно средство при условията на чл. 171, т. 5, буква „б“ и буква „в“ от Закона за движение по пътищата се определят от Общински съвет - Русе и са в размер на 40.00 лв. с ДДС.

Водачът на МПС паркирал неправилно заплаща половината от сумата, ако се яви на мястото на нарушение преди транспортирането на преместеното вече превозно средство, преди репатриращият автомобил да е тръгнал, ала посочената възможност за заплащане на ½ от цената за репатриране се тълкува по различен начин, както от гражданите, така и от общинските служители.

Ако промените бяха приети и текстовете прецизирани, това щеше да доведе до намаляване на съществуващите и сега неудобства за граждани и служители на Община Русе, които често пъти ескалират до скандали и заплахи за саморазправа, но и щеше да се създаде възможност за постъпления на повече средства в общинския бюджет.

Не бе прието и предложението на председателя на групата общински съветници Иво Пазарджиев за отмяна на Решение №78 от 21 януари 2016 година.

Чрез въпросното решение се дава съгласие на Кмета на Община Русе да придобие собственост чрез дарение на „Модулна газстанция с обслужващ павилион“, намираща се в част от имот публична общинска собственост. Обектът е разположен в кв. „Здравец“, ул. „Чипровци“.

Малко по-късно тогавашният областен управител Стефко Бурджиев връща със своя Заповед от 4 февруари 2016 г. решението за ново обсъждане като незаконосъобразно. Общинският съвет от своя страна обаче не е взел решение с което да е отменил, изменил или потвърдил върнатият за ново обсъждане акт, което води до образуване на дело пред Административен съд Русе от страна на Област Русе в лицето на тогавашния областен управител.

Съдът решава да отмени решението на Общинския съвет. Същото бива обжалвано както от Председателя на ОбС Христо Белоев, така и от Заинтересованата страна, даряваща модулната газстанция пред Върховен административен съд на Република България, като в следствие това, делото е върнато на Административен съд Русе за ново разглеждане от друг състав, който отново взема същото решение като първия. Следва ново обжалване отново от двете страни, като съдебното заседание е насрочено за 10 декември 2018 година.

Междувременно стана ясно от отговор на Кмета на Община Русе на питане от общинския съветник Траян Тотев, който сигнализира администрацията за липсваща обезопасителна ограда в района на кръговото около новата спортна зала, че такова ще бъде поставено, а забавянето се дължи на това, че ОП „Комунални дейности“ само произвежда въпросните оградни пана. Тотев изрази надежда, че русенци ще видят резултата съвсем скоро, за да няма неприятни инциденти с пресичащи неправилно граждани.

На питане от Ивета Георгиева относно времето нужно за работа по обновяването на пешеходните алеи по булевард „Цар Освободител“, Пламен Стоилов пое ангажимент цялостният ремонт на бъде приключен през 2019 година, като той следва да обхване цялостното протежение на артерията до самият й край в близост до Земеделския колеж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари